Gregorju Muhiču za umor žene ob Težki vodi 18 let zapora

Novo mesto, Okrožno sodišče v Novem mestu. Predobravnavni narok za Gregorja Muhiča. Obtoženi Gregor Muhič (videokonferenca) in sodnica Romana Rački Strmole. Foto: Aleš Kocjan/STA

Na novomeškem okrožnem sodišču so danes začeli in zaključili sojenju Gregorju Muhiču, ki ga je obtožnica bremenila umora žene novembra lani. Še pred sojenjem je Muhič s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, ki ga je sodišče sprejelo.

Muhič bo glede na sporazum za zapahi 18 let, poroča STA.

Obtožnica je Muhiča bremenila, da je sredi novembra lani, potem ko se je na to predhodno pripravil, v družinski hiši v Ulici ob Težki vodi v Novem mestu, napadel in nekaj časa tudi vpričo treh mladoletnik otrok davil ženo. Ta je napad sicer preživela, a je zaradi poškodb umrla mesec dni pozneje v novomeški bolnišnici. Dejanje naj bi storil iz maščevanja, ker naj bi ga žena namerava zapustiti.

Na današnjem predobravnavnem naroku je tožilka Barbara Prevolšek Rajić povedala, da je tožilstvo z obtoženim sklenilo sporazum, ki v zameno za priznanje krivde predvideva izrek kazni 18 let zapora. Višina kazni po oceni tožilke odgovarja načinu, na katerega je bilo kaznivo dejanje storjeno, vključuje tudi olajševalno okoliščino, da Muhič do zdaj še ni bil kaznovan.

Sodnica Romana Rački Strmole je ocenila, da so pogoji, potrebni za sprejetje sporazuma, izpolnjeni, kot tudi da je priznanje krivde podprto z dokazi v spisu. Sporazum je zato sprejela, Muhiču pa izrekla kazensko sankcijo, kot jo je predlagalo tožilstvo, to je 18 let zapora.

Sprejela je tudi predlog, da Muhiču pripor podaljša do začetka prestajanja zaporne kazni. Za slednjo je sicer danes Muhičeva zagovornica Sanja Sega iz odvetniške družbe Čeferin predlagala, da jo začne njen klient prestajati še preden bo sklep o izreku kazenske sankcije pravnomočen. Pooblaščenko Muhičevih treh mladoletnih otrok in njegovo taščo pa je sodišče z njihovim premoženjskim zahtevkom za prestani strah in psihične bolečine napotilo na pravdo.

Muhič je sicer še prek izrekom kazni dejal, da mu je za dejanje žal in mu bo zanj žal celo življenje. Želel je, da sodišče današnji narok zapre za javnost, a mu sodnica ni ugodila. Narok je sicer spremljal preko videokonference, saj v priporu, kjer je, niso imeli dovolj razpoložljivih pravosodnih policistov, da bi ga pripeljali na sodišče.

Na novomeškem okrožnem sodišču bi sicer morali danes izpeljati tudi predobravnavni narok za Mirka Pilingerja in Dejana Novaka, ki jima obtožnica učita umor in poskus umora oz. pomoč pri obeh dejanjih septembra lani v naselju Brezje pri Novem mestu, a je ta odpadel. Pilingerja namreč zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov niso mogli pripeljati na sodišče. Z njim je sodišče vzpostavilo video povezavo, a ker ni dal soglasja, da se narok opravi na tak način, je sodišče obravnavo preložilo na 13. april. Novak pa je na sodišče prišel, a je njegov zagovornik zaprosil za preložitev, ker da s tožilstvom potekajo pogovori v povezavi s priznanjem krivde.

M. D.