Odmeva: Okužbe maturantov

Lloret de Mar, Španija

“Epidemija narašča, vendar to verjetno še ni posledica naraščanja deleža bolj kužne različice delta, ampak izbruha med mladino od 15 do 24 let v jugovzhodni (na Dolenjskem in v Beli krajini – op.) in posavski regiji.” 

Tako je danes prek družbenih omrežij sporočil raziskovalec dr. Matjaž Leskovar z Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani, kjer redno pripravljajo analize in prognoze širjenja novega koronavirusa.

Danes tudi sicer v Sloveniji izredno odmevajo okužbe več kot 50 dijakov, maturantov, novomeških srednjih šol, ki so se okuženi z virusom v soboto vrnili iz več kot enotedenskega maturantskega izleta v španskem kraju Lloret de Mar.

Na maturantski izlet se je odpravilo 334 dijakov, potovali so s sedmimi avtobusi, nekateri tudi z letalom. Več o tem smo poročali tukaj 

Po zadnjih podatkih so okužbo z maturantskega izleta prinesli tudi dijaki Srednje šole Črnomelj. Okužena je vsaj ena maturantka, ki se je takoj udeležila oratorija na Suhorju pri Metliki. Župnija Suhor je nato sporočila: “Zaradi okužbe z virusom je letošnji oratorij na Suhorju odpovedan. Animatorji, ki nismo okuženi, bomo tudi naslednje dni preživeli skupaj …”

Dr. Leskovar pa je v nadaljevanju še zapisal:

“Različica delta bo postala dominantna predvidoma v drugi polovici julija. Če se ne bomo do sredine avgusta dovolj precepili, se bo najkasneje takrat začel četrti val epidemije, če se ni že zdaj. Bolj ko se bomo precepili, zaželena precepljenost starejših je nad 90 %, lažje in z manj ukrepi ga bomo obvladali.”

Različica delta je bistveno bolj kužna (tudi do 60 odstotkov), “kar je zelo slabo”.

“Prosim, cepite se čim prej, če se še niste,” je še zapisal dr. Matjaž Leskovar.

M. P.