Od Egipčanov, Libanoncev, Turkov, Indijcev, celo državljanov BiH

Fotografija je simbolična.

V času od petka, 7. februarja, do danes zjutraj oziroma v petih dneh so slovenski policisti prijeli 96 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so tudi enega prevoznika, slovenskega državljana. Ponovno so jih največ prijeli na območju Policijske uprave Novo mesto.

Podatki kažejo, da jih povprečno dnevno primejo blizu 20, spreminja pa se narodnostna sestava prijetih. Vsaj tako se ti opredeljujejo, saj je znano, da nimajo osebnih dokumentov oziroma jih prej odvržejo.

PU Novo mesto: Prijeli 40 migrantov

Včeraj so prijeli 15 migrantov, v ponedeljek 9 in med vikendom 16.

Včeraj so migrante prijeli v Gornjem Suhorju pri Vinici (Občina Črnomelj), v Novem mestu in v Rigoncah. Med vikendom pa so tujce prijeli na območju Novega mesta, Metlike in Čateža ob Savi. Očividci poročajo, da so v nedeljo sredi dneva policisti z najmanj dvema psoma migrante iskali na Gorjancih (na območju Vahte). V ponedeljek pa so migrante prijeli na območjih Brežice in Jesenice na Dolenjskem.

Dodatno so 8 migrantov našli še v treh tovornih vozilih na mejnem prehodu Obrežje.

Vsi prijeti so se izrekli za državljane Turčije, Maroka, Iraka, BiH, Albanije, Kosova, Alžirije, Egipta, Afganistana in Irana.

Hrvaškim pravosodnim organom so predali prijete v tovornih vozilih, za ostale poročajo, da postopki z njimi še niso zaključeni, kar pomeni, da se ne ve, koliko jih bodo vrnili in koliko odpeljali v azilni dom.

PU Ljubljana: Prijeli 23 migrantov

Med petkom in soboto so prijeli 13 Maročanov, v nedeljo so prijeli 2 Maročana, v ponedeljek so jih prijeli 6 (Maročane in Afganistance). Včeraj pa so prijeli 2 migranta (Pakistanca in Tunizijca)

Nezakonite migrante so prijeli na območjih Grosuplja, Ljubljane, Vrta (Kostel) in Dola pri Ljubljani.

PU Koper: Prijeli 19 migrantov in prevoznika

Med vikendom so prijeli 12 migrantov (8 Turkov in 4 državljane Kosova). V ponedeljek so prijeli 4 migrante (po 2 državljana Kosova in Turčije) in slovenskega voznika, ki je prevažal dva Turka. Voznika so ovadili, vse ostale so vrnili hrvaškim pravosodnim organom. Včeraj so prijeli še 3 migrante (2 Indijca in 1 Libanonca). Tudi te bodo vrnili na hrvaško stran

PU Maribor: Prijeli 14 migrantov

V petek so v tovornem prostoru turškega priklopnika odkrili 5 migrantov (4 Afganistance in Pakistanca). Vrnili so jih na hrvaško stran. Včeraj zgodaj popoldne so pri Gorišnici prijeli 2 državljana Kosova in ju vrnili. Danes, malo pred 6. uro, pa so v Središču ob Dravi prijeli 7 Afganistancev. Postopki s prijetimi še potekajo.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.