Objavljen nov razpis za prehrano migrantov v vrednosti 4,11 milijona evrov

Tako se prehranjujejo v Bosni. Pri nas bo "pesem" povsem drugačna. Čakajo jih jedilniki, kot jih marsikdo med slovenskimi državljani ne pozna.

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov, ki spada neposredno pod kabinet predsednika vlade Marjana Šarca, je v sredo, 6. februarja 2019, objavil javno naročilo za izvajanje celodnevne oskrbe migrantov s prehrano v višini 4,114.461,69 evra. V dveh novih centrih predvidevajo nastanitev do 420 novih migrantov. Določili so tudi jedilnike, med sestavinami ne sme biti svinjskega mesa, isti obrok se v mesecu dni ne sme ponoviti več kot trikrat.

Tokrat naročajo prehrano za prehrano migrantov v migrantskih centrih v jugovzhodni Sloveniji in v primorsko-notranjski regiji.

Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da gre za naročilo celodnevne oskrbe s prehrano do 100 nastanjenih oseb v jugovzhodni Sloveniji in do 320 nastanjenih oseb v primorsko-notranjski regiji. Naročila za določeno število oseb lahko povečajo tudi za 10 odstotkov.

Nastanjeni bodo prosilci za mednarodno zaščito, kar pomeni, da gre za dva dodatna migrantska centra oziroma izpostavi azilnega doma v Ljubljani.

Za center oziroma izpostavo v jugovzhodni Sloveniji je ocenjena vrednost naročila v višini 1.023.177,40 evra (z davkom), za center v primorsko-notranjski regiji pa 3,091.437,29 evra. Vrednost naročila za prehrano je tako 4,114.461,69 evra (z davkom).

Naročilo se izvaja za obdobje treh let. Urad pa bo z izbranim ponudnikom sklenil pogodbo za obdobje 24 mesecev, z možnostjo podaljšanja za 12 mesecev, če jim bodo za to zagotovili denar v državnem proračunu.

Kakšno prehrano zahtevajo?

Izvajalec prehrane mora pri izvajanju celodnevne oskrbe s prehrano upoštevati prehranske navade migrantov. Pri pripravi obrokov ne sme uporabljati svinjine in izdelkov iz svinjskega mesa.

Prostore za prehrano bo zagotovil urad, hrana se bo delila v razdelilnici objekta na posameznih lokacijah.

  • Za odrasle je treba zagotoviti 3 obroke dnevno: zajtrk, kosilo in večerja. Pri vsakem obroku dobi oseba najmanj 2 kosa kruha. Energetska vrednost dnevnih obrokov mora biti od minimalno 2100 do 2300 kcal.
  • Po posebnem naročilu je treba zagotoviti tudi osnovne diete: sladkorna, žolčna, želodčna, hrana brez glutena ali glukoze. Pri tem sladkorna dieta vključuje pet obrokov dnevno.
  • Pri vsakem obroku je treba zagotovi 0,2 dcl toplega čaja na osebo, prizajtrku še 0,2 dcl dodatno,
  • Določena je tudi prehrana za otroke in mladostnike do 14. leta starosti.

V primeru naročila hladnih (suhih) obrokov je natančno določeno, da mora biti kruh pakiran, kakšne so lahko konzerve, namazi, zagotovljena morata biti sadje in zelenjava, mleko ali sadni sok in po potrebi še npr. frutabela ali napolitanke ali enakovredno.

Določene so minimalne količine obroka, in sicer:

1. Meso:

  • zrezek goveji, piščančji, puranji, dušena govedina, sesekljana pečenko ipd. (100 do 120 gramov)
  • kuhana govedina 150 do 180 gramov
  • riba (file brez kosti) po dunajsko 200 gramov
  • pečena riba (npr. oslič) 200 gramov
  • piščanec 150 gramov

2. golaž: 120 do 140 gramov mesa

3. enolončnice z mesom: 80 do 100 gramov mesa

4. rižote, špageti: 80 do 100 gramov mesa

5. burek sirov: 300 gramov

6. pizza mini: 150 gramov

7. paštete: od 45 do 60 gramov

8. namazi (zeliščni …): 90 do 100 gramov

9. namaz (ribji z zelenjavo): 45 do 60 gramov

10. smetanov sveži sir: 50 gramov

11. skuta: 100 gramov

12. namaz skutin: 100 gramov

13. narezek mesni: 100 do 150 gramov (goveji, piščančji, puranov)

14. sir: npr. edamec 60 gramov

15. Klobasa za kuhanje, hrenovka in mesni sir so lahko samo goveji ali piščančji: od 120 do 180 gramov

Določena je celo teža jajca. To mora biti kuhano in težko 63 do 73 gramov.

Nadalje so točno določene tudi količine namazov: čokoladnega, marmelade, medu in masla (teža od 15 do 40 gramov).

Od pekovskih izdelkih so to lahko: kruh, žemlje, bombete  (tudi polnozrnate), sirove štručke, prepečenec, krof (80 gramov), buhtelj (od 80 do 100 gramov), štrukelj, napolitanke (50 gramov), frutabelo, orehove ali jagodne ali skutine blazinice, polnjen francoski rogljič (70 do 100 gramov) in minjoni ali drugo (od 80 do 100 gramov).

Od sadja pričakujejo: jabolka, hruške, grozdje, breskve, pomarančne, mandarine, lubenico in banane.

Paradižnik in paprika morata biti sveža (od 150 do 200 gramov naj bo tega dnevno). Sadni sok mora biti pakiran (0,2 do 0,25 litra), čaj naj bo ledeni brick v embalaži od 0,2 do 0,33 litra. Mleko mora biti kratkotrajno sterilizirano, alpsko polnomastno (0,2 litra), pričakujejo še navaden jogurt in jogurt s smetano (v lončkih do 200 gramov).

Jedilnik bo tedensko pregledal in potrjeval urad. V jedilniku morajo biti pri vsaki jedi natančno napisane količine jedi v obroku in število kalorij. Jedilnik mora izvajalec prehrane uradu dostaviti v slovenskem in angleškem jeziku.

Jedilnik ne sme biti enoličen, sestavine morajo biti sezonske.

Po posebni zahtevi urada mora biti jedilnik sestavljen tako, da se jedi v enaki sestavi menija v enem mesecu (kosilo, večerja) ne smejo ponoviti več kot 3-krat.

Odgovorna oseba in skrbnik pogodbe iz urada bo jedi še pred pričetkom delitve obrokov pokušal. V primeru neustreznosti jo lahko tudi zavrne. V tem primeru bodo migranti dobili suh obrok.

V izrednih primerih (nenapovedane, neplanirane nastanitve) mora izvajalec prehrane dodatno dostaviti hladne (suhe) obroke za 50 do 60 oseb – v roku 3 ur od prejetega naročila. Naročilo bo najkasneje do 18. ure.

Lokacije migrantskih centrov, bolje rečeno izpostav azilnega doma v Ljubljani, so določene tudi s kilometri oddaljenosti od Ljubljane. V obeh regijah je to 80 do 100 km od Ljubljane. Posavsko regijo so tokrat izpustili.

Podpisnica javnega naročila je Katarina Štrukelj, sekretarka Sektorja za sprejem in oskrbo v uradu in vodja azilnega doma. Podpisala je po pooblastilu Dušana Lužarja, vršilca dolžnosti urada.

Čeprav so v javno naročilo vključili vse varovalke, tudi to, da je količina okvirna, ni dokončna in se prilagaja konkretnim potrebam na lokacijah, da lahko celo spremenijo lokacije in podobno, pa je iz zahtevanega finančnega zavarovanja »za resnost ponudbe« razvidno, da gre za zelo resno stvar. Za lokacijo v jugovzhodni Sloveniji mora biti garancija 10.000 evrov, za preostalo pa 30.000 evrov.

Tu ne gre več za sprejemno-registracijske centre, o katerih smo govorili doslej, temveč za vsaj dve dodatni izpostavi azilnega doma oziroma za vsaj dva nova migrantska centra, ki jih vzpostavljajo v vladi Marjana Šarca in kaj so doslej vztrajno zanikali. Migranti, nastanjeni v takšnih domovih, se lahko tudi prosto gibljejo.

Šarčeva vlada uradu dodelila dodatnih 1,18 milijona evrov našega denarja

Vlada Marjana Šarca je pripravila tudi rebalans državnega proračuna za leto 2019, v katerem je uradu za migrante dodelila dodatnih 1,184.188 evrov. V obstoječem proračunu so imeli letos na voljo 5,98 milijona evrov.

Z novim povišanjem bodo v uradu za oskrbo in integracijo migrantov v letu 2019 lahko porabili 7,16 milijona evrov, kar je vrednost okoli 80.000 povprečnih otroških dodatkov.

Za migrante pa gre naš, davkoplačevalski, denar tudi iz ostalih ministrstev. V proračunu za 2019 je bilo za migrantsko problematiko zagotovljenih skupno okoli 10 milijonov evrov, na podatek o tem, koliko bo tega po rebalansu, ki je v sprejemanju, še čakamo.

Razpis, o katerem poročamo, je odprt do 4. marca 2019. V nadaljevanju objavljamo javno naročilo in izsek iz dokumentacije o naročilu.

Razpis: http://www.uoim.gov.si/si/o_uradu/javne_objave/javna_narocila/?tx_t3javnirazpis_pi1%5Bshow_single%5D=1018

Opomba: Sklop 1 je primorsko-notranjska regija, Sklop 2 pa je jugovzhodna Slovenija. Vir: Spletni portal e-naročanje in javna naročila urada.

J. M.