Občina Ribnica na visokem 34. mestu med 212 občinami

Ribnica

Brezposelnost v Občini Ribnica je za petino nižja od povprečja, višja od povprečja pa je stopnja zaposlenih ali samozaposlenih. Občina je precej manj zadolžena od ostalih. V občini je manj ločitev, prebivalci so v povprečju mlajši kot v drugih občinah. V Ribnici je precej manj prejemnikov zdravil zaradi sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka in duševnih bolezni. Vključenost otrok v vrtce je nad povprečjem. Nad povprečjem je tudi število študentov in diplomantov.

Občina Ribnica se tako glede na lestvico Top občine 2018 uvršča na visoko 34. mesto med 212 slovenskimi občinami. Sosednje Kočevje je, na primer, na 174. mestu, kar 140 mest nižje.

Zaposleni v občini prejemajo mesečno v povprečju po 1029 evrov neto plače (slovensko povprečje je 1073 evrov). Brezposelnost je le 6,42-odstotna in je za petino nižja od slovenskega povprečja, ki je pri 7,9 odstotka. Povprečna starost občanov je 43,2 leta, kar je enako slovenskemu povprečju.

Občina je malo zadolžena, dolg na prebivalca občine je 285 evrov, kar je za 123 evrov oziroma skoraj tretjino manj od slovenskega povprečja, ki je pri 408 evrih.

V Ribnici je tudi manj ločitev kot je slovensko povprečje. Če se je v Sloveniji lani ločilo 36,8 parov na sto porok, se je v občini Ribnica ločilo 34,3 parov na sto poročenih.

Stanovanje v Ribnici sicer niso najcenejša. Za povprečno plačo v občini se dobi 0,97 kvadratnega metra stanovanje, kar občino uvršča na 155. mesto po kriteriju dostopnosti stanovanj med vsemi občinami. Za hišo pa je treba odšteti pet povprečnih letnih plač.

Ribnica se je, pri kazalniku, pri katerem so občine razvrščali od najbolj varne do najmanj varne občine, razvrstila na 116 mesto med 212 občinami. Ribničani pa so po kriteriju prejemkov zdravil zaradi sladkorne bolezni, visok krvni tlak in za duševne bolezni pod slovenskim povprečjem.

Kako je z najmlajšimi?

Vključenih v vrtec je 77 odstotkov predšolskih otrok, kar je več kot v vseh vrtcih v Sloveniji skupaj (76,5 odstotka). Med 1.000 prebivalci v občini je povprečno 50 študentov in 12 diplomantov; v celotni Sloveniji je v primerljivem obdobju na 1.000 prebivalcev povprečno 42 študentov in 9 diplomantov.

Med osebami v starosti 15 do 64 let (tj. med delovno sposobnim prebivalstvom) je približno 61 odstotkov zaposlenih ali samozaposlenih oseb, kar je več od slovenskega povprečja, ki je pri 57 odstotkih.

Vodilni v gospodarstvu

V občini je 321 gospodarskih družb in 1119 samostojnih podjetnikov. Največji zaposlovalci pa so naslednji:

  1. Inles: Proizvajalec stavbnega pohištva Inles ima v Ribnici tradicijo, saj njegova zgodovina sega v leto 1948. Podjetje je proizvajalec oken in vhodnih vrat. Inles večino svojih izdelkov izvozi v Nemčijo, Avstrijo in Švico. Lani je zaposloval 266 delavcev, v bilanco pa so zapisali 22 milijonov prihodkov in 121 tisoč evrov dobička.

2. Indotherm: Drugi največji zaposlovalec v Občini Ribnica je Indotherm, ki se ukvarja s proizvodnjo aluminijskih vrat. Več kot 95 odstotkov vseh izdelkov izvozijo. Lani so leto končali z 53 milijoni prihodkov in devetimi milijoni dobička. Zaposlovali so 237 delavcev.

3. Yaskawa: Japonsko podjetje specializirano za gradnjo robotov, ima v Ribnici odprt svoj obrat, ki je lani zaposloval 141 delavcev. Lani so končali s 33 milijoni prihodkov in dvema milijonoma dobička.

Po podatkih s spletne strani občine je Ribnica eno najstarejših slovenskih krajev. Občino sestavlja 64 naselij, ki se razprostirajo na 153,6 kvadratnega kilometra. V občini Ribnica živi 9.377 občanov.

Podatki so vzeti iz revije Moje finance, ki je tokrat že tretjič zapored objavila lestvico občin, kje v Sloveniji se najlepše živi.

A. L.