Novomeška policista rešila življenje leto dni staremu malčku

Policistka Valerija Vrhovnik in policist Boštjan Kulovec s PP Novo mesto. (foto: PU Novo mesto)

Policijska uprava Novo mesto je na svoji Facebook strani objavila zahvalo policistki in policistu, Valeriji Vrhovnik in Boštjanu Kulovcu, s Policijske postaje Novo mesto, ki sta rešila življenje enoletnemu otroku.

Zapisali so:

“Povsem običajen delovni dan v septembru je za našo kolegico Valerijo Vrhovnik in kolega Boštjana Kulovca s PP Novo mesto postal dan, ki ga ne bosta nikoli pozabila. Napotena sta bila v okolico Novega mesta, kjer naj bi opravila razgovor z občanom, ko je do njiju vsa v šoku in objokana pritekla mlada mamica z dojenčkom v naročju. Otrok je bil bled, močno se je tresel, potem pa zavil z očmi in obležal brez znakov življenja. Valerija je takoj ukrepala, malčka je pretreseni mamici odvzela, ga položila na odejo, preverila dihalne poti in pričela z masažo srca.

Sosedom je naročila, da prinesejo mrzlo vodo, otroka je polivala in mu zbijala vročino.

Izjemno delo je v tem času, ko je štela prav vsaka sekunda, opravil tudi Boštjan. Takoj je poklical na pomoč, miril pretresene svojce in Nataliji nudil vso pomoč pri reševanju. Še pred prihodom reševalcev jima je s skupnimi močmi uspelo – malček je zadihal in odprl oči. Naslednji dan sta od hvaležnih svojcev izvedela, da je z dojenčkom vse v redu in okreva v bolnišnici. Da gre za vročinski krč sta vedela oba, saj sta kasneje presenečeno ugotovila, da sta tako Valerijina hči kot Boštjanov sin na isti božični dan z vročinskimi krči obležala v njunih naročjih, le da so ju v njunem primeru reševali v različnih bolnišnicah.

Valerija in Boštjan! Ponosni smo na vaju, saj sta s svojim požrtvovalnim ravnanjem storila tisto največ – rešila človeško življenje. Ja, naš poklic je resda zahteven, pa tudi lep.”

Čestitke in poklon tudi iz našega uredništva.

C. R.