Novost: Karantenske odločbe izdajajo na katerem koli mejnem prehodu s Hrvaško

Most čez reko Kolpo na Vinici pri Črnomlju (Mejni prehod, vir: policija.si)

Ob polnoči je začel veljati nov odlok, po katerem lahko osebe, ki jim bo odrejena karantena, v Slovenijo vstopajo na katerem koli mejnem prehodu s Hrvaško. Za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, so po novem zadolženi policisti.

Notranji minister Aleš Hojsje na četrtkovi novinarski konferenci povedal, da bo po novem policist ob prihodu posameznika na mejni prehod optično posnel njegov osebni dokument. Nato bo samodejno oblikovana predpripravljena karantenska odločba, ki bo poslana ministrstvu za zdravje, kjer jo bo pooblaščena oseba podpisala in v najkrajšem možnem času oz. nekaj minutah vrnila na mejni prehod. Karantensko odločbo bo nato osebi vročil policist.

Hojs je ob tem opozoril, da se v primeru večjega števila izdanih karantenskih odločb, kar pričakujejo glede na prometne tokove zlasti na Obrežju in Gruškovju, lahko zgodi, da bo na omenjenih dveh prehodih nekaj daljši čakalni čas za prehod.

Zato so se s policijo dogovorili, da bo, če bo treba, organizirala posebno vstopno kolono za tiste, ki vedo, da jih čaka izdaja karantenske odločbe. Tako bodo omogočili hitrejši pretok čez mejo tudi drugim potnikom.

Kot primer navedimo, da je bilo v četrtek na naših mejnih prehodih vročenih več kot 300 karantenskih odločb, znotraj Slovenije še dodatnih 22.

Kako je z nadomestilom plače v času odrejene karantene?

(vir: Ministrstvo za delo, družino, socialo in enake možnosti, Twitter)

Več o nadomestilih plače v času karantene si lahko preberete tukaj: Kaksno-nadomestilo-place-lahko-pricakujemo-ob-odrejeni-karanteni/

C. R.