Novookuženi s koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb

Epidemija še ni obvladana in skoraj v vsaki epidemiji prvemu sledi še drugi val.

Dr. Milan Krek, direktor NIJZ (vir: arhiv)

Novookuženi z novim koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb in ne iz splošne populacije, tako da podatki o epidemiji vlivajo optimizem, je danes povedal novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dr. Milan Krek.

Glede na to se ukrepi za zajezitev epidemije lahko počasi sproščajo, ob poslabšanju razmer pa jih bo treba takoj zaostriti.

Dejal je, da moramo v državi tudi preživeti, sproščanje ukrepov pa je treba razumeti tako v prizadevanjih za boljše zdravstveno stanje kot tudi v prizadevanjih za nadaljnji razvoj države in družbe.

Ukrepi se po Krekovih zagotovilih ne sproščajo prezgodaj, ker je število okuženih v državi nizko. “Navaditi pa se moramo živeti tako, da se ne bomo okužili in da okuženi ne okužuje naprej. Treba je torej nositi masko, paziti na razdaljo in se ne zadrževati v večjih skupinah,” je dejal novinarjem po današnji videokonferenci.

“Če se bomo držali navodil, virus ne more preskakovati med ljudmi in lahko normalno funkcioniramo,” je poudaril.

Do odločitve o nadaljnjih sprostitvah ukrepov želijo na inštitutu sicer počakati približno 14 dni, da bi videli rezultate dozdajšnjega sproščanja. Če bi se razmere poslabšale, bi ukrepe namreč znova zaostrili. Če se prebivalci ne bodo držali navodil, se val epidemije lahko znova sproži, je posvaril.

Epidemija namreč še ni obvladana in skoraj v vsaki epidemiji prvemu sledi drugi val, je dejal.

Zdaj se tako pripravljajo na drugi val, za katerega ne želijo, da jih jeseni preseneti.

Novi direktor NIJZ pa upa, da bo tudi drugi val zahteval čim manj žrtev in čim manj obremenil javno zdravstvo.

Glede vprašanja o vnovičnem odpiranju vrtcev je povedal, da priprava ukrepov poteka v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Inštitut pri tem zagovarja strokovne ukrepe, ki niso preuranjeni. Nekaterim področjem, kot so starostniki in okolje, pa bodo namenili več pozornosti, je sporočila dr. Kreka danes povzela STA. Glede na to se bodo morali nenehno prilagajati tudi v organizacijskem pogledu, je napovedal.

C. R.