Novomeški kriminalisti prijeli kriminalno združbo, ki je trgovala s prepovedanimi drogami in prala denar

Slika je simbolična (Vir: PU Novo mesto)

Kriminalisti in policisti novomeške policijske uprave so v sodelovanju s kolegi z več drugih policijskih uprav sredi maja prijeli več pripadnikov kriminalne združbe, starih od 30 do 53 let, ki so preprodajali drogo in prali denar. Zasegli so jim večjo količino prepovedanih drog, vredno več milijonov evrov, devet jih je tudi pristalo v priporu.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je danes povedal, jih je v začetku leta 2018 ameriška uprava za boj proti drogam obvestila, da je zaznala posameznike iz Slovenije, ki so se na območju Dominikanske republike dogovarjali za nakup večje količine kokaina.

V sodelovanju s tujimi policisti so ugotovili, da gre za organizirano kriminalno združbo. 18. maja so na podlagi sodnih odredb opravili 18 hišnih preiskav v Ljubljani, Novi Gorici in Celju. Med eno so odkrili skladišče, v katerem so zasegli nekaj manj kot 79 kilogramov različnih drog, namenjenih oskrbi slovenskega tržišča, med drugim kokain, heroin in amfetamin. Odkrili so tudi opremo za mešanje, stiskanje in pakiranje drog.

Analize še potekajo, na osnovi razpoložljivih podatkov pa po besedah Božičnika ocenjujejo, da je vrednost zasežene droge več milijonov evrov.

Pridržali so 17 osumljencev, slovenskih državljanov, ki so jih ovadili za 16 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo. Devet so jih privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Krško, kjer je sodnik zanje odredil pripor.

Sedem osumljencev iz omenjene združbe so tudi ovadili kaznivega dejanja pranja denarja. Ugotovili so namreč, da so z drugimi, zaenkrat še neidentificiranimi člani mednarodne hudodelske združbe, ki je delovala na območju Italije, Nemčije, Srbije in Slovenije, poleti 2019 organizirali in sodelovali pri prenosih večjih količin denarja, pridobljenega z izvrševanjem kaznivih dejanj. Osumljencem so v Srbiji zasegli skoraj milijon evrov gotovine.

Kriminalno združbo 17 slovenskih državljanov je po do zdaj znanih podatkih vodil 36-letni Ljubljančan, ki je bil zadolžen tudi za nabavo droge, med drugim v Dominikanski republiki. Večino osumljencev je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja, povezana z drogami in pranjem denarja.

“Po ugotovitvah policije je bil osnovni motiv zaslužek. Vsi osumljeni so namreč brez redne zaposlitve”, je povedal Božičnik.

Po besedah Uroša Lavriča iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave je boj proti trgovini z drogo ena glavnih prednostnih nalog v boju proti kriminalu v EU.

Po oceni Europola organizirane kriminalne združbe z drogami letno ustvarijo 110 milijard evrov dobička. Pri tem EU postaja predvsem vodilno območje za trgovino s kokainom in proizvodnjo sintetičnih drog, je povedal.

Na začetku epidemije covida-19 je policija zaznala motnje pri dobavi drog, a so se organizirane kriminalne združbe hitro prilagodile spremembam in epidemija nanje ni imela večjega vpliva, je še povedal Lavrič.

V Sloveniji je bilo v letošnjem prvem polletju evidentiranih skoraj 78 odstotkov več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, storjenih v okviru organizirane kriminalitete, kot v enakem obdobju lani. Beležijo tudi 24-odstotni porast kaznivih dejanj, povezanih s drogami, kjer ne gre za organiziran kriminal.

Več o tem lahko preberete: Policija

M. D.