Novo mesto: Šolski prag prestopilo 413 prvošolcev

Nagovor novomeškega župana Gregorja Macedonija na prvi šolski dan v Osnovni šoli Drska Novo mesto. (vir: občina)

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je na prvi šolski dan že tradicionalno vse novomeške osnovnošolce nagovoril s poslanico, otroke pa je osebno pozdravil tudi na Osnovni šoli Drska in jim zaželel uspešen začetek šolskega leta.

Prijetno in vedoželjno leto naj bo še posebej naklonjeno 413 prvošolcem, je izpostavil župan Gregor Macedoni, dobro voljo pa zaželel vsem osnovnošolcem.

Župan je vsem šolarjem zaželel, naj začnejo novo šolsko leto z vedoželjno naravnanostjo in nasmehom na obrazu.

Izpostavil je, da novomeške osnovne šole zagotavljajo dobre pogoje, predvsem pa strokovne in požrtvovalne učiteljske kolektive, kar dokazujejo vsakoletni rezultati na tekmovanjih v znanju in športu, kot tudi presežki, ki jih učenke in učenci kažejo na ostalih področjih.

“Na Mestni občini Novo mesto smo ponosni na vas in si bomo še naprej prizadevali graditi okolje, v katerem bo odraščanje prijetno, šolanje kakovostno, prihodnost pa ponujala priložnosti za vaš nadaljnji razvoj in poklicno usmeritev,” je dodal.

V Mestni občini Novo mesto deluje devet osnovnih šol, in sicer: Center, Bršljin, Šmihel, Drska, Grm, Dragotina Ketteja, Brusnice, Otočec in Stopiče (s podružnico na Dolžu). Šole obiskuje okoli 4000 učencev.

Novo mesto je sedmo mesto po velikosti v Sloveniji, na skoraj 236 kvadratnih kilometrih prebiva okoli 38 tisoč prebivalcev, povprečna starost je okoli 40 let. Osrednje in največje naselje je Novo mesto, v katerem živita približno dve tretjini prebivalstva občine. Novsredišče zgodovinske pokrajine Dolenjske. V mestu je sedež mestne občine Novo mesto, upravne enote in rimskokatoliške novomeške škofije.

V mestu imajo sedež tudi novomeška univerza in Univerzitetno in raziskovalno središče, Inštitut Rudolfovo, ena najstarejših gimnazij v Sloveniji, šolski center z največjo višjo strokovno šolo v Sloveniji, Dolenjski muzej z galerijo Jakčev dom, Knjižnica Mirana Jarca, Kulturni center Janeza Trdine z galerijo Kocka, Galerija Simulaker in Anton Podbevšek teater.

Po svojem kulturnem pomenu in zgodovinskem bogastvu sodi Novo mesto med najimenitnejša slovenska mesta.

Nagovor novomeškega župana Gregorja Macedonija osnovnošolcev na Drski. (vir: občina)

M. D.