Novo mesto: Razplet primera nepravične kazni za parkiranje

(foto: Mestna občina NM)

V sredo smo objavili prispevek z naslovom Je Novo mesto res prijazno mesto pri parkiranju? (tukaj ), kjer smo predstavili primer voznice, ki je vozilo parkirala na Prešernovem trgu v Novem mestu in pri tem prvič doslej koristila sistem brezplačnega enournega parkiranja v coni NM4.

Ob pošiljanju sms-sporočila se je zatipkala (namesto 2 je pomotoma vnesla številko 5), nato je dve minuti pred iztekom brezplačne ure parkiranja prišla do avtomobila, kjer jo je čakalo presenečenje: Obvestilo mestnega redarstva o kazni zaradi neplačane parkirnine.

Nesporazum je skušala urediti telefonsko z redarstvom, vendar neuspešno, zato se je obrnila na Miloša Dularja, ki je na občini zadolžen za to področje. Ker se ni odzival, se je prek e-pošte obrnila še na novomeškega župana Gregorja Macedonija. Ta ji je sicer takoj odpisal, rešitve pa kljub temu še več dni zatem ni bilo. Čas 8 dni za plačilo polovičnega zneska kazni pa se je iztekal.

Kako se je potem končalo?

Iz mestne občine so nam poslali odgovor na objavljen prispevek in pojasnili, da je župan voznici odgovoril isti dan po prejemu e-pošte. Zapisal je, da imajo sodelavci v teh primerih »utečeno prakso«, v skladu s katero bodo obravnavali tudi njen primer. (No, o tem se bi glede na izkušnje voznice dalo razpravljati.)

Iz odgovora občine pa sledi zapis, ki je pomemben za vse ostale, če se nam to zgodi:

“Pri prvem napačnem vnosu uporabnikom v primerih, ko nas o tem obvestijo, oprostimo morebitno napako. Pri tem vodimo dosledno evidenco in na vse pritožbe odgovarjamo v roku osmih dni. V primerih, ko pritožnik že pred zaključkom postopka plača kazen in je pritožbi ugodeno, poskrbimo za povračilo zneska.”

Na občini so še zapisali, da so postopek “izvedli korektno in v času, ko je še tekel rok za vložitev pritožbe. Z odločitvijo je bila tudi seznanjena”.

Hkrati z odgovorom so nam poslali še elektronska sporočila, iz katerih je razvidno, da so pristojni res ukrepali, vendar šele več ur po naši objavi. V sredo, 13. novembra 2019, so voznico ob 16.29 obvestili, da so zadevo proučili in ker se je to zgodilo prvič, bodo obvestilo o izrečeni kazni STORNIRALI.

Voznica je takrat tudi že plačala kazen, zato so zapisali, da ji bodo denar vrnili, za to pa potrebujejo njen točen naslov in število bančnega računa.

Spremembe pri parkiranju: Dve uri znižali na eno uro, popust ni več 3/4, ampak polovica

Ob tem dodajmo, da so se stvari pri parkiranju v poletnih mesecih v Novem mestu spremenile. O tem je sredi julija občino spraševal občinski svetnik Mario Krapež z Liste Gregorja Macedonija. Zapisal je, da je bilo do nedavnega možno brezplačno parkirati dve uri, zdaj je to možno samo eno uro. To se mu ne zdi sporno, saj je brezplačen čas namenjen za krajše nakupe, kjer naj bi ura časa zadostovala. Sporna pa se mu zdi nova kazen za neplačano parkirnino.

Do nedavnega je bila kazen 10 eur, v kolikor si to poravnal v dogovorjenem roku. Zdaj pa se je ista kazen zvišala na 20 eur, kar znaša kar 100-odstotno podražitev.

Dodajmo, da kazen ostaja sicer enaka, 40 evrov, vendar je pred poletjem v primeru, če je bila ta plačana v osmih dneh, veljal popust v višini treh četrtin (3/4), plačilo je bilo 10 evrov. Nato so to spremenili, popust je le še 50 odstotkov oziroma plača se polovico kazni.

Občinskemu svetniku je odgovoril Miloš Dular, vodja oddelka za promet in mobilnost. Zapisal je: “Plačilo parkirnine in kazni za neplačilo le teh so namenjene predvsem vzdrževanju reda na parkiriščih in zagotavljanju parkirnih mest tistim, ki to najbolj potrebujejo. Temu primerno smo prilagodili tudi čas brezplačnega parkiranja in višino kazni.” In to je vse.

Nauk?

Kazen zaradi neplačanega parkiranja je 40 evrov, če plačate v 8 dneh je to polovica oziroma 20 evrov (nič več 10 evrov, kot je bilo do poletja). Če koristite brezplačno parkiranje, je to zdaj samo 1 ura (ne 2 uri kot pred poletjem). Če se zmotite, ko redarstvo prek sms-sporočila obveščate o brezplačnem parkiranju, morate zagnati kraval. In biti vztrajni. Sistem v praksi še zdaleč ne deluje tako, kot je to zapisano na papirju, o sistemskih rešitvah v tovrstnih (sicer povsem človeških) primerih pa tako nihče ne razmišlja. Šele nato vas prvič oprostijo plačila (če ste vmes plačali polovičko kazni vam vrnejo tudi denar), naslednjič pa ne več.

Pripis: V uredništvu imamo zdaj celotno dokumentacijo, ki dokazuje, da je imela voznica zelo prav, ko se je borila za svojo pravico.

C. R.