Novo mesto: Prejeli 160 predlogov občanov za nove projekte

Mestna hiša, Rotovž (vir: MO Novo mesto)

V novomeški občini so uvedli participativni proračun, ki občanom omogoča, da neposredno predlagajo in glasujejo za izvedbo novih projektov v občini, fazo zbiranja predlogov pa so že tudi uspešno zaključili.

Med 21. marcem in 23. aprilom 2024 so tako prejeli 160 predlogov za nove projekte, občani pa bodo lahko po komisijskem pregledu predlogov o njih glasovali med 5. in 19. junijem 2024 na: www.idejezanovomesto.si.

Občani so lahko predlagali infrastrukturne projekte (ureditev poti, nova igrala, zasaditev dreves ipd.) in vsebinske projekte (izobraževalne delavnice, plakatne akcije, festival ipd.), njihova ocenjena vrednost pa ni smela biti nižja od 3 tisoč evrov in ne višja od 15 tisoč evrov.

Skupno bodo za projekte na občini namenili 100 tisoč evrov in jih enakovredno razdelili med območji mestnih in primestnih krajevnih skupnosti.

160 prejetih predlogov bo v naslednji fazi pregledala in ocenila komisija, nato bo v juniju 2024 sledilo glasovanje,  izglasovane projekte bomo izvedli do konca leta 2025.

Več o tem in tudi predlagane projekte lahko pogledate na strani: Participativni proračun (idejezanovomesto.si)

M. D.