Novo mesto: Plačilo vozovnic za mestni avtobus samo s pametnim sistemom Sitium

Mestni avtobus (vir: MO NM)

V Novem mestu širijo storitve pametnega sistema Sitium, ki je uporabnikom na voljo kot aplikacija za mobilne telefone in kot fizična kartica ter nudi poenostavljen in lažji način uporabe javnih storitev.

Sitium že nekaj časa omogoča plačevanje parkirnine, z julijem pa kot novost ponuja tudi nakup mesečne in enkratne vozovnice za mestni potniški promet, kar prinaša spremembe pri prodaji vozovnic.

Mesečno vozovnico za mestni potniški promet bo odslej možno kupiti le prek sistema Sitium. Mobilna aplikacija Sitium omogoča enostaven nakup vozovnice na daljavo, s fizično kartico pa se nakup opravi na prodajnem mestu. Na avtobusu bo še vedno možno z gotovino kupiti enkratno vozovnico, ki v tem primeru stane 1,5 evra, ob plačilu s pametnim sistemom Sitium pa bo vožnja bistveno cenejša oz. bo stala 0,6 evra.

Aplikacijo Sitium uporabniki brezplačno naložijo na mobilne telefone, s sredstvi oz. dobroimetjem pa jo napolnijo prek mobilne denarnice VALU.

Aplikacija ponuja enostaven način plačevanja kot vrsto koristnih novic in informacij, pred prvim nakupom vozovnice pa se morajo uporabniki najprej zglasiti na enem od prodajnih mest, da opravijo identifikacijo.

Kje in kako, do kdaj kartica brezplačno?

Na informacijskih točkah sistema Sitium, ki delujejo na sedežu mestne občine, v Knjižnici Mirana Jarca in na novomeški avtobusni postaji, je v promocijskem obdobju od 1. do 15. julija 2023 možno brezplačno pridobiti fizično kartico Sitium.

Uporabniki lahko kartice na teh mestih tudi napolnijo s sredstvi oz. dobroimetjem.

Pametni sitem Sitium bo, poleg uporabe in plačila parkiranja ter mestnega potniškega prometa, v prihodnje dopuščal tudi plačevanje različnih ostalih storitev, kot so vstopnine na dogodke in v športne objekte, knjižnične storitve, izposoja koles, občina pa bo uporabnike lahko obveščala tudi o pomembnih informacijah o razpisih, vpisih v  vrtce, o kakovosti zraka in podobno.

M. D.