Novo mesto: Občinski svet soglasno obsodil dejanja KUL

Z včerajšnje seje novomeškega občinskega sveta.

Novomeški občinski svet je na včerajšnji seji soglasno podprl predlog svetniške skupine Slovenske demokratske stranke (SDS). Na njihov predlog so obsodili vsa dejanja strank iz vrst KUL (SD, LMŠ, Levica, SAB in Gibanja Svobode), ki s svojim politikantstvom blokirajo ustanovitev javne univerze v Novem mestu.

Namen KUL je ohranjanje trenutne centralizacije slovenskega izobraževalnega in znanstveno-raziskovalnega prostora in dosedanjih privilegijev, in ob tem zlorablja možnost instituta posvetovalnega referenduma za odložitev sprejema zakonodaje v tej zadevi.

Poročali smo že (tukaj), da so stranke iz vrst KUL, vključno z Gibanjem Svoboda, blokirali sklep vlade o preoblikovanju novomeške Fakultete za industrijski inženiring (FINI) iz zasebne v javno. Ustanoviteljica fakultete bi bila država, študij bi postal brezplačen – tako, kot na vseh drugih šolah, ki so v javni (državni) lasti. Sprememba bi pomenila tudi osnovo za ustanovitev javne univerze v Jugovzhodni Sloveniji, Novo mesto bi se pridružilo Ljubljani, Kopru in Mariboru. Postalo bi četrto univerzitetno mesto v državi, kar bi bila velikanska pridobitev tako za regijo, gospodarstvo, kot mlade, ki bi lahko študirali bližje domu.

Druga stvar, ki so jo Kulovci zavrnili, pa je ustanovitev javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo, začetki tega segajo več let nazaj. Namen tega je, da bo zavod, ki so ga poimenovali Rudolfovo, s tehnološkim znanjem ustvarjal ekosistem novih inovativnih malih in srednjih podjetij, ki bodo jugovzhodni Sloveniji dali stabilnost, kakovostna delovna mesta in gospodarsko blaginjo, temelječo na visoki dodani vrednosti.

Bojan Kekec

O projektu Rudolfovo in javni univerzi v Novem mestu nam je Bojan Kekec, novomeški občinski svetnik in dolgoletni novomeški podžupan, tudi državni svetnik, zdaj pa direktor Komunale, povedal:

“Z ustanovitvijo Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo je Vlada RS storila pomemben korak k razvoju dolenjskega gospodarstva, lokalne skupnosti in tudi vseh izobraževalnih institucij na Dolenjskem. Seveda bo dokončen krog sklenjen še  z ustanovitvijo javne univerze v Novem mestu, za kar je Vlada RS avgusta lani že sprejela namero. Ključno poslanstvo novega raziskovalnega zavoda bo zagotovo povezava in sodelovanje gospodarstva z izobraževalnimi institucijami, saj živimo v času digitalne in zelene transformacije naše družbe. Poleg tega pa se tudi gospodarstvo počasi pripravlja na prehod novo industrijsko revolucijo 4.0. Dolenjsko gospodarstvo je izrazito izvozno naravnano ,saj ustvari 20 % slovenskega izvoza, zato potrebuje dobro tehnološko platformo in to je velika perspektiva našega novega inštituta. In ni naključje, da je kar 25 % vseh robotov v Sloveniji inštaliranih ravno na Dolenjskem. V svojih vsebinskih sklopih pa bo razvijal tudi okoljske komponente, kot je krožno gospodarstvo in tudi upravljanje intelektualne lastnine.

Lahko rečem, da je s to ustanovitvijo narejen velik korak k bodočemu razvoju naše regije.”

To so v KUL, kot rečeno zavrnili, novomeški občinski svet pa je to včeraj soglasno ostro obsodil.

M. D.