Novo mesto: Nerazumno birokratsko oviranje dogajanja v mestnem jedru

Fotografija je simbolična.

Poročali smo že, da nekateri stanovalci v novomeškem mestnem jedru onemogočajo dogajanje na Glavnem trgu, po navedbah naših virov za vsak najmanjši hrup pokličejo policijo. S tem ovirajo življenje na prenovljenem trgu, ki po obnovi kar ne more zaživeti, nekateri tam delujoči zasebniki pa že napovedujejo, da bodo svoje dejavnosti prenesli na druge lokacije.

Za lažjo predstavitev in poenostavljeno: Glavni trg in mestno jedro bi lahko bila tako živahna kot so nekatera druga mestna središča (na primer Čopova ulica v Ljubljani), pa to zaradi nekaterih tam živečih prebivalcev ni mogoče.

S to problematiko se ukvarjajo tudi na občini, občinski svet je avgusta na dveh dopisnih sejah obravnaval postopke v zvezi s pritožbo dveh občanov, ki se nanaša na organizacijo prireditev v mestnem jedru.

Iz gradiva in sporočila za javnost je razvidno, da stanovalca prek ene od odvetniških pisarn zahtevajo izločitev občinske pravobranilke Ane Avsec in podžupana Boštjana Groblerja iz upravnega postopka za izdajo dovoljenja za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom ob dogodkih na Novem in Glavnem trgu.

Občinski svetniki so nato na 5. dopisni seji za vodenje upravnega postopka zahteve za izločitev obeh imenovali svetnico Evo Filej Rudman, ki je diplomirana pravnica s strokovnim izpitom iz upravnega postopka. Filej Rudmanova je nato do 6. dopisne seje pripravila poročilo, na podlagi katerega so svetniki zavrnili zahtevo, za izločitev občinske pravobranilke in podžupana, ki jo je v imenu stanovalcev Bihar podala odvetniška pisarna Sitar.

Po besedah župana Gregorja Macedonija sta avgustovski seji posledica vztrajnega birokratskega rušenja vsega dogajanja v mestnem jedru, ki ga v zadnjem času izvajajo posamezniki.

“Na Mestni občini Novo mesto si s spremembami občinskih in državnih predpisov prizadevamo, da prenovljenemu mestnemu jedru zagotovimo poseben status, ki bo ob spoštovanju pravic stanovalcev omogočal razvoj prireditvene in gostinske dejavnosti,” je povedal Macedoni.

Novomeški svetniki so na dopisnih sejah sprejeli še dopolnitve načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem, ki se nanaša na občinska zemljišča, ki jih DARS potrebuje za gradnjo odseka tretje razvojne osi.

C. R.