23. avgust: Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

(vir: Vlada RS, Twitter)

Danes, 23. avgusta, obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je leta 2009 določil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi v Sloveniji.

Evropski parlament je potrdil Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, danes je tako dan, namenjen spominu na žrtve vseh totalitarnih režimov – fašizma, nacizma in komunizma.

Izbrani datum ni naključje, saj je bil 23. avgusta 1939 podpisan pakt Molotov-Ribbentrop med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, ki je odprl temačno poglavje evropske zgodovine. Nekaj dni pred uradnim začetkom druge svetovne vojne sta ti dve državi sklenili pakt o nenapadanju in si razdelili svoje interese v Evropi.

Pakt oziroma pogodbo o nenapadanju sta v Hitlerjevem in Stalinovem imenu podpisala nemški zunanji minister Joachim von Ribbentrop in ljudski komisar za zunanje zadeve Vječeslav Mihajlovič Molotov, in sicer v noči s 23. avgusta na 24. avgust 1939.

Vse do junija 1941 je bilo med komunistično Sovjetsko zvezo in nacistično Nemčijo podpisanih še nekaj pogodb, s katerimi so izrazili medsebojno sodelovanje na mnogih področjih. Po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo je le ta pristala na strani zaveznikov, toda način njunega vojskovanja in delovanja se ni razlikoval.

Obe strani sta se za dosego svojih ciljev posluževali najbolj krutih in nečloveških metod, svoboda in demokracija pa sta bili v času avtoritarnih in totalitarnih režimov zgolj mrtva črka na papirju.

“Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu” ima izjemno simbolno vrednost, saj odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu ter množične kršitve človekovih pravic, ki so se dogajale pod totalitarnimi in avtoritarnimi režimi.

Omenjena resolucija žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom izraža sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje.

Ker je bilo v totalitarnih in avtoritarnih režimih 20. stoletja v Evropi pregnanih, zaprtih, mučenih in ubitih na milijone žrtev, je današnji dan tako  ne le tihi spomin na našo skupno tragično evropsko preteklost, temveč tudi opomin za vse današnje in prihodnje rodove.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal: “Tostransko življenje mrtvih se nadaljuje v spominu živih. Ne bo pozabljeno.”

Viri: Twitter in tukaj

C. R.