Novo mesto: Krka donirala posteljici za oživljanje za najmlajše bolnike

Predaja donacije (vir: SB NM)

Novomeška Krka, tovarna zdravil, je Oddelku za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Novo mesto podarila  dve modularni grelno-reanimacijski posteljici za novorojenčke.

Posteljici v osnovi skrbita za vzdrževanje temperature novorojenca ali nedonošenčka in sta hkrati površini za izvajanje oživljanja v nujnih primerih.

Reanimacijska posteljica ima dva keramična IR grelca, nastavljivo pregledno luč, električno nastavljivo višino in naklon posteljice, kaseto za rentgensko slikanje brez dvigovanja novorojenčka, stranice z neslišnim spuščanjem. Obenem spremlja kožno temperaturo novorojenčka na velikem večbarvnem ekranu s funkcijo na dotik, na podlagi česar posteljica samodejno uravnava gretje. Velik predal pod posteljico, infuzijsko stojalo in odlagalna vrtljiva polica služijo za namestitev dodatne opreme in pribora, ki se lahko električno napaja direktno iz posteljice. Poleg omrežne napetosti ima posteljica vgrajeno baterijo za delovanje v primeru izpada električne energije ali transporta.

Takšna posteljica je idealna izbira za porodni blok vsake porodnišnice, medtem ko njena modularnost omogoča uporabo na oddelkih intenzivne medicine novorojencev, saj omogoča nadgradnje z moduli, kot so: modul za oživljanje, tehtnica, fototerapija, monitor vitalnih funkcij, apneja monitor in stimulator ob prekinitvi dihanja, perfuzor in infuzijska črpalka, modul za zdravljenje z visokimi pretoki itd.

“V sodobnem porodništvu je za zagotavljanje najvišjega standarda oskrbe novorojenčkov takšna reanimacijsko-grelna posteljica nujna oprema vsake porodne sobe. Naše stare posteljice v porodnih sobah so bile dotrajane, večkrat smo jih morali popravljati, poleg tega niso imele vseh funkcij, kot jih imajo nove, in posebno za morebitno oživljanje novorojenčka niso bile optimalne,” so zapisali v bolnišnici.

Donacija je vredna nekaj več kot 18.000 evrov.

Generalni direktor in predsednik Krkine uprave Jože Colarič s kadri novomeške porodnišnice.

M. D.