Čakalne vrste v zdravstvu poletele v nebo

(vir: Zdravstveni dom Kočevje, FB)

Vladni ukrepi za krajšanje čakalnih vrst več kot očitno niso prijeli, svoje bo očitno dodala še stavka zdravnikov, ki jo vlada ne jemlje dovolj resno. Tako so čakalne vrste v zadnjem času dobesedno poletele v nebo.

 

Konec februarja je tako po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravstvo (NIJZ) nad dopustno čakalno dobo na vse vrste zdravstvenih storitev in z vsemi vrstami napotnic čakalo že 142.415 pacientov. To je za tri odstotke več kot januarja in 21 odstotkov več kot januarja 2023. Pri posameznih storitvah pa so se vrste predolgo čakajočih podaljšale celo od 40 do 80 odstotkov.

Vir: Finance.

Od januarja do konca februarja se je najbolj povečalo, za 36 odstotkov, število ljudi, ki predolgo čakajo z “zelo hitrimi” napotnicami. Predolgo čakajočih s “hitrimi” napotnicami je v dobrem letu 22 odstotkov več, z “rednimi” napotnicami pa 14 odstotkov več.

Slednje kaže, da so vsi vladni ukrepi do zdaj brez učinka oziroma na zdravstveni sistem prej vplivajo slabše kot da bi ga izboljševali.

In kako na čakalne vrste vpliva stavka? Zdravniki so v januarju in februarju letos ustvarili oziroma pacientom izdali bistveno več napotnic kot v istih mesecih lani. Januarja 2024 je bilo izdanih za skoraj 18 odstotkov več napotnic, februarja za 28 odstotkov. Načeloma torej stavka ne bi smela vplivati na čakalne dobe. Res pa je, da bo vpliv v polnosti viden šele iz podatkov o opravljenih storitvah v marcu, ki pa še niso na voljo.

A. V.