Novo mesto: Kako je epidemija vplivala na Krko, tovarno zdravil?

Novomeška Krka, tovarna zdravil. (vir: arhiv)

V času epidemije z novim koronavirusom oziroma boleznijo covid-19 so se podjetja tako v svetu kot Sloveniji spopadala zelo različno. Nekateri so povsem zaustavili proizvodnjo, drugi so ukrepali drugače in se razmeram sproti prilagajali. Odvisno tudi od dejavnosti.

Preverili smo, kako so v času epidemije ukrepali v novomeški Krki, tovarni zdravil. Zanimalo nas je tudi, kako je z zaposlenimi, predvsem tistimi, ki so imeli sklenjene pogodbe za določen čas in tiste, ki v Krki delajo prek različnih agencij.

Iz službe za odnose z javnostmi so nam pojasnili naslednje:

Kljub epidemiji virusa COVID-19 je Krka, d. d., Novo mesto ohranjala vse delovne procese, povezane z zagotavljanjem zdravil in nemotenim poslovanjem družbe. Ob tem smo sprejeli vrsto ukrepov za zagotavljanje varnega dela.

Obdobje epidemije ni vplivalo na pogodbe o zaposlitvah za določen čas. Prav tako ohranjamo enako število delavcev, ki opravljajo delo preko agencij.”

V Krki sicer zaradi epidemije ne načrtujejo sprememb v poslovanju ali na področju zaposlovanja oziroma zmanjševanja števila zaposlenih.

Kako je z regresom za letni dopust?

Regres za leto 2020 v višini 1.806,50 evra so že 17. aprila prejeli vsi zaposleni v  Krki.  Višina regresa je enaka 100 odstotkom zadnje objavljene povprečne bruto plače v Sloveniji v januarju 2020. Neto izplačilo pa je bilo enako bruto višini regresa, saj za regres do višine povprečne plače v državi ni treba plačati prispevkov.

A. L.