Novo mesto: Kaj se dogaja v okolici grmske osnovne šole?

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv arhiv)

Domačini poročajo, da je bilo v zadnjih dneh na območju Osnovne šole Grm v Novem mestu, v Mušičevi ulici, opaženih več belih in modrih kombijev ter belih avtomobilov, navajajo občani.

Dodajajo, da je ob koncu tedna prišlo tudi do incidenta, ko je neznani moški vabil 5 let staro punčko k sebi v bel avtomobil, češ, da se bosta malo zapeljala.

Na srečo so pri stanovanjskem bloku za ovinkom stali njeni starši, da so vse skupaj preprečili, moški je takoj zbežal.

Domačlini še navajajo, da so v poznejših popoldanskih in večernih urah opaženi različni moški, ki več kot očitno opazujejo teren – snemajo okolice blokov s telefoni, njihovi avtomobili so tudi dlje časa parkirani na parkiriščih in opazujejo teren.

Čuvajte sebe in svoje otročke, pozivajo zaskrbljeni starši.

Kaj se dogaja in ali je o tem obveščena tudi policija, smo vprašali na Policijsko upravo Novo mesto.

Odgovor Policije: O dogodku niso bili obveščeni

Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto nam je sporočila, do niso bili obveščeni o takšnem ali podobnem dogodku. Tako kot vedno, pa so policisti tudi ob zaznavi zapisa na družbenih omrežjih pričeli s preverjanjem in ugotavljanjem vseh okoliščin. Na podlagi
ugotovitev bodo ustrezno ukrepali.

Dodala je, da so v preteklosti zaznali že več posameznih zapisov, ki so se nanašali na t. i. domnevne poskuse ugrabitev in ogovarjanja otrok. Do sedaj pa se v nobenem primeru ni izkazalo, da bi šlo za sum kaznivega dejanja.

V posameznih primerih so policisti celo ugotovili, da so se otroci ob srečanju z »belim kombijem« zaradi predhodnih opozoril v šolah in doma prestrašili in zbežali, ne da bi jih k temu spodbudilo kakršnokoli ravnanje voznika ali potnikov v vozilu.

V nekaterih primerih so policisti ugotovili, da se je dejansko vozilo nahajalo na nekem kraju in z nadaljnjim zbiranjem obvestil ugotovili, da nima nobene povezave  z otroci – šlo je npr. za dostavno vozilo,  za obrtnike, ki so izvajali dela, stanovalce ipd. in otroci niso bili ogroženi.

Širjenje informacij s pomočjo družabnih omrežij in medijev, še  preden policisti preverijo okoliščine, pa lahko povzroča nepotrebno  paniko, je dodala.

Predvsem je pomembno, da je policija takoj obveščana in da stečejo postopki za zaščito otrok, ne glede na to ali se kasneje izkaže, da je do dogodka prišlo ali ne.

Otroke je pomembno tudi osveščati o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih
nevarnih situacijah. Prav tako je pomembno dejstvo, da vsak stik in komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Potrebno jih je podučiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe še kako mamljive.

A. L.