Novo mesto in Črnomelj z najbolj urejenim javnim straniščem

Priznanje za Naj stranišče 2023 je v imenu Občine Črnomelj prevzela podžupanja mag. Maja Kocjan (druga z leve). (Vir: FB)

Sinoči je v Gledališču Park v Murski Soboti potekala sklepna prireditev izbora Naj javno stranišče 2023. Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji za leto 2023.

Komisija društva je v času ocenjevanja ugotovila, da imajo v Mestni občini Novo mesto najlepše urejena javna stranišča v kategoriji mestnih občin. V kategoriji ostalih občin pa si je prvo mesto prislužila Občina Črnomelj.

Občini Črnomelj so v društvu še lani podelili listino zidak, saj javnih stranišč niso imeli, letos pa so zgradili in uredili zelo lepa javna stranišča. V imenu občine je priznanje sinoči v Murski Soboti prevzela podžupanja mag. Maja Kocjan. Pri tem je sporočila, da je bila prireditev izvedena na presenetljivo visokem nivoju. Prihodnje leto pa bo prireditev potekala v Občini Črnomelj.

V društvu so sicer preverjali, kakšno je stanje javnih stranišč v 12 mestnih občinah, 93 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Priznanje Naj javno stranišče za leto 2023:

– v kategoriji mestnih občin je prejela MO Novo mesto z doseženimi 4,328 točkami (od 5,00),

– v kategoriji ostalih občin je prejela Občina Črnomelj z doseženimi 4,638 točkami,

– v kategoriji bencinskih servisov Bencinski servis Petrol Vrtojba, smer Ljubljana z 4,365 točkami.

Najslabše urejena javna stranišča

Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2023 med mestnimi občinami so podelili Mestni občini Koper, saj je zbrala najmanj točk, in sicer 3,564.

V kategoriji ostalih občin je straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča 2023 dobila Gornja Radgona, z zbranimi 3,203 točkami. Med bencinskimi servisi pa Bencinski servis Petrol Voklo, smer Avstrija z doseženimi 3,678 točkami.

Komisija društva je v poletnih mesecih prevozila 4689 kilometrov po Sloveniji in obiskala več kot 180 lokacij.

Podrobni opisi in fotografije so dostopni na povezavi: NJS_2023_pop_web.pdf (kvcb.si)

Javno stranišče na Trgu svobode v Črnomlju
Javno stranišče v Novem mestu

 

Predstavniki občin z organizatorji na sinočnji prireditvi v Murski Soboti. (vir: FB)

M. D.