Novo mesto: Doživljajski park z igrali in senzorična pot za slepe in slabovidne v Češči vasi

(vir: MO NM)

Pri konjeniškem centru v Češči vasi je Mestna občina Novo mesto skupaj s partnerji projekta Podkev za srečo minuli petek uradno predala namenu doživljajski park z igrali in senzorično učno gozdno pot, prilagojeno slepim in slabovidnim.

Investicijo v ocenjeni vrednosti 141.000 evrov bo v predvideni višini 92.000 evrov sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Učna pot, ki so jo vsebinsko zasnovali v novomeškem društvu Est=etika, je opremljena s tipnim zemljevidom in informativnimi tablami, slepi in slabovidni ter drugi obiskovalci pa lahko na njej raziskujejo gozd, inovativno spoznavajo naravo in krepijo lastne čute ter samostojnost. Poleg senzorične poti je v bila sklopu projekta Podkev za srečo urejana tudi pot za terapevtsko ježo, doživljajski park s številnimi igrali, sanitarije in učilnica na prostem ali prostor za piknik, odvijale pa so se tudi že številne vsebinske delavnice.

Novomeška občina je tako skupaj s partnerji projekta Podkev za srečo z učno potjo slepim in slabovidnim zagotovila ustrezne standarde za njihove potrebe tudi izven urbanih naseljih, saj je prav gozd zanje zanimiva površina, kjer lahko dodatno ostrijo svoje čute.

Občina bo območje športno-rekreacijskega parka Češča vas, ki se nahaja v neposredni bližini Olimpijskega centra Novo mesto s kolesarskim velodromom in bazenom, v prihodnje nadgradila tudi z dodatnimi rekreacijskimi površinami in sodobnimi informacijskimi pripomočki. V bližini je z namenom turističnega razvoja in ponudbe, načrtovano tudi naselje mobilnih hišk, so sporočili z novomeške občine.

Vir in foto: MO NM

M. D.