Novinarjem, ki so Golobovi vladi omogočili naskok na RTVS, enormno zvišanje plač

Nekateri novinarji RTVS so bili za svoj aktivizem, ki je Golobovi vladi omogočil prevzem RTVS, bogati nagrajeni.

Kot vse kaže, so bili novinarji, ki so vladi Roberta Goloba s svojim političnim aktivizmom omogočili prevzem RTV Slovenija, za svoje aktivnosti bogato nagrajeni. Tednik Domovina je prišel do dokumentov, ki razkrivajo zvišanj plač nekaterim novinarjem in urednikom pod novim vodstvom. Nekaterim so se plače zvišale za neverjetnih 22 plačnih razredov. Celo nekaterim novinarjem z zgolj srednješolsko izobrazbo so dvignili plače na 3100 evrov.

 

RTV Slovenija se sooča s hudimi finančnimi težavami, zato ji je vlada Roberta Goloba nazadnje namenila dodatnih 15 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. A tudi to ne ovira novega vodstva, da ne bi nekaterim novinarjem enormno zvišalo plače.

Z “depolitizacijo” je najbolj pridobila Kaja Jakopič. Slednja je bila novinarka na spletnem portalu RTV in je bila ena od voditeljic upora proti prejšnjemu vodstvu RTV, proti odgovornemu uredniku Igorju Pirkoviču ter ena od glasnih kritikov prejšnje desnosredinske vlade. Jakopičeva je napredovala za rekordnih 22 plačnih razredov, v 60. plačni razred. Čez noč se je tako njena plača povišala za neverjetnih 2276 evrov bruto, piše tednik.

Zvezdan Martič je korenito napredoval iz 45. v 61. plačni razred. S tem si je novo vodstvo bistveno povišalo plače v primerjavi s prejšnjim vodstvom. Direktorica TV Slovenija Ksenija Horvat je imela pred “depolitizacijo” 45. plačni razred, zdaj je napredovala v 60. plačni razred oz. za 1134 evrov.

Rok Smolej je tesen prijatelj Nike Kovač. Napredoval je v 53. plačni razred in si zvišal plačo za 1063 evrov. Robertu Pajku, ki se je javno angažiral v podporo vladni “depolitizaciji” RTV, so plačo iz 37. plačnega razreda povišali v 51. plačni razred. Čez noč je začel prejemati za 2189 evrov višjo plačo.

Od “depolitizacije” je imela znatne koristi Polona Fijavž. Napredovala je za 10 plačnih razredov in ima za 1628 evrov višjo plačo, ki znaša 4483 evrov. Fijavževa je med drugim na nekatera najvišja uredniška mesta je nezakonito postavila celo ljudi s srednješolsko izobrazbo kot so Gregor Drnovšek, Jan Novak ali Vesna Pfeiffer, poroča tednik.

Poleg ključnih vodij političnega aktivizma na RTV je “depolitizirana” uprava poskrbela za znatna povišanja plač tudi drugih političnih aktivistov, ki so izstopali na protestih in podpirali vlado v načrtih za spremembe na RTV. Marta Razboršek je napredovala v 57. plačni razred, kar je več kot je pred dvema letoma prejemal direktor televizije. Maša Hladen Tomažin je napredovala v 51. plačni razred in čez noč pridobila 1156 evrov višjo plačo. Boštjan Kogovšek in Vesna Pfeiffer sta kljub srednješolski izobrazbi napredovala v 50. plačni razred. Le za razred nižjo plačo ima novinarka Tanja Gobec, ki ima prav tako srednješolsko izobrazbo in si je pridobila 49. plačni razred.

Za primerjavo: še pred petimi leti novinar s srednješolsko izobrazbo nikakor ni mogel dobiti več kot 39. plačni razred, saj je po zakonu o javnih uslužbencih za vse višje razrede obvezna univerzitetna izobrazba. Na RTV si zakon razlagajo po svoje, inšpekcije molčijo, piše tednik Domovina.

Nasploh je novo vodstvo poskrbelo za nekatere “srednješolce”, ki so Golobovi vladi pomagali pri depolitizaciji. Voditelj Saša Krajnc prejema 4119 evrov plače, medtem ko Jasmina Jamnik prejema 3353 evrov plače. Srednješolca Gregorja Drnovška so postavili na najpomembnejši položaj znotraj informativnega programa in mu podarili funkcijo vršilca dolžnosti urednika notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj na TV SLO, za katero je zahtevana visokošolska izobrazba. Kasneje je inšpekcijska služba ugotovila, da nima zahtevane izobrazbe. Zato mu je vodstvo RTV podarilo drug naziv, a urednikovanje neuradno po virih Domovine še vedno opravlja, čeprav pred tem ni imel nikakršnih uredniških izkušenj. Decembra lani je prejel 2888 evrov bruto. Aktivistka in sindikalistka Helena Milinković, ki ima prav tako srednješolsko izobrazbo, pa prejema 2881 evrov bruto. Bolje jo je odnesel srednješolec Jan Novak, ki prejema kar 3307 evrov plače, navaja tednik.

A. V.