Novi novomeški škof prisegel, da bo služil ljudem in vodil duhovnike pri njihovem delu

V novomeški stolnici je danes potekal eden od večjih dogodkov pred posvečenjem novega novomeškega škoda Andreja Sajeta. (vir: MD)

V novomeški stolnici je danes potekal eden od večjih dogodkov pred posvečenjem novega novomeškega škoda Andreja Sajeta. Ta je v skladu s cerkvenim pravom v navzočnosti vernikov, duhovnikov in apostolskega nuncija Jean-Mariea Speicha znova izpovedal vero ter prisegel zvestobo papežu in Cerkvi.

Prisegel je, da bo služil ljudem in vodil duhovnike.

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje

Novega škofa je med obredom v imenu duhovnikov v škofiji nagovoril župnik župnije Mokronog Klavdio Peterca in mu izrekel dobrodošlico. Kot je dejal, od novega škofa pričakujejo samo dve stvari, to sta, da jih še bolj poveže in da jih na novo navduši za evangelij. Do zdaj je po njegovih besedah z ozemlja novomeške škofije prišlo kar nekaj dobrih škofov, zato ni razloga, da ne bi bilo tako tudi v tem primeru.

V izpovedi vere, ki jo cerkveno pravo zahteva tudi pred posvetitvijo v škofa, je Saje v navzočnosti apostolskega nuncija in upokojenega novomeškega škofa Andreja Glavana izrazil vero v Boga, nauk Svetega pisma in Cerkve. Prisegel je zvestobo papežu, poudaril, da bo ohranjal nauk edinosti Cerkve, služil ljudem ter spremljal in vodil duhovnike pri njihovem delu.

Papež Frančišek je Sajeta za novega novomeškega škofa imenoval junija letos, slabi dve leti po tistem, ko mu je Glavan v skladu s cerkveno tradicijo ponudil svoj odstop, ker je dopolnil 75 let. Saje, ki bo v škofa slovesno posvečen 26. septembra, si je za škofovsko geslo izbral stavek Živimo po duhu.

M. D.