Neurje s točo: Prva ocena o nastali škodi v Občini Semič

Tudi občino Semič je v petek, 8. junija 2018, okoli 16.15 zajelo močno neurje s točo. Toča v tem delu Bele krajine je bila zelo gosta in različnih velikosti, tudi v velikosti teniške žogice nepravilnih oblik. Največjo škodo so utrpele kmetijske površine na območju v smeri od Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, do Oskoršnice v dolžini približno 5 km in širini 4,5 km zračne razdalje.

Lažje so bili poškodovani tudi mnogi objekti, ki so jih gasilska društva iz Gasilske zveze Semič začela sanirati že v petek, takoj po neurju, v soboto in v ponedeljek. Posredovali so na 96 objektih, opravljenih je bilo 4.514 ur dela, na delu je bilo v vseh treh dneh skupaj 124 gasilcev.

Gasilci so s 27 vozili intervenirali na območjih Kota, Sadinje vasi, Vrčic, Nestoplje vasi, Pugleda in Semiča.

Pokrivali so odkrite strehe in s PVC folijo zaščitili večje poškodovane površine na objektih in črpali večje količine vode v industrijski coni PSC Vrtača. Po prvi oceni naj bi bilo škode na objektih okoli 70.000 evrov. Glede na posredovanje gasilcev pa lahko ocenimo tudi stroške intervencije na 90.000 evrov.

Gasilci GZ Semič so nudili tudi pomoč pri sanaciji škode v občini Črnomelj, kamor so napotili svoje ekipe v soboto, nedeljo, ponedeljek in torek.

Komisija za ocenjevanje škode po naravnih nesrečah v Občini Semič je včeraj opravila terenski ogled poškodovanih kultur na prizadetem območju in Upravi RS za zaščito in reševanje posredovala prvo oceno škode po neurju s točo. Ta bo posredovana v obravnavo Vladi RS, ki se bo na osnovi tega odločila o izdaji sklepa o začetku ocenjevanju škode.

Če bo vlada, ki jo zaenkrat vodi še Miro Cerar, sprejela ustrezen sklep, bo lahko stekel postopek zbiranja vlog oškodovancev, so objavili na spletni strani semiške občine. O tem bomo poročali tudi na našem portalu.

Vinograd: Najbolj so bili prizadeti vinogradi v Anzlovi gori in v delu Stare gore. Prizadetost je ocenjena na 50 – 80 %. 

Pšenica: Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 70 %. 

Ječmen: Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 80 – 100 %.

Koruza: Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 80 – 100 %.

Krompir: Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 60 %.

Krmni grah: Posevek v bližini naselja Lipovec je prizadet 100 %.

Vrtnine: Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 50 – 80 %.

Vir: semic.si

C. R.