Nemčija: Stanje alarmantno, predvidoma februarja obvezno cepljenje

München (vir: pixabay.com)

V Nemčiji se naraščanje števila okužb nekoliko umirja, vendar je stanje še vedno alarmantno, poroča predstavništvo Slovenske turistične organizacije iz te države. V vseh južnih in zahodnih zveznih deželah je 7-dnevna incidenca blizu 1000 (ali celo presežena, kar pomeni za posledico okrajni lockdown), ter dosežena vrednost 9 zasedenih intenzivnih postelj na 100.000 prebivalcev.

V celotni državi je trenutna incidenca novih okužb 439 (za primerjavo, v Sloveniji 1861).

V iztekajočem se tednu so se spet urgentno zbrali vsi ministrski predsedniki (predsedniki zveznih dežel) in vlada v odhajanju z namenom reševanja zelo resne situacije v državi.

Z “aktom narodne solidarnosti” želijo zagotoviti zmanjšanje števila okužb in razbremeniti zdravstveni sistem. Sprejeli so naslednje vsedržavne omejitve:

  • Vstop v trgovine je dovoljen le cepljenim in prebolelim – ne glede na sedemdnevno incidenco in s tem tudi v okrajih, kjer je število okužb nizko. Nujne trgovine so izvzete iz pravila 2G (PC = prebolevniki, cepljeni).
  • Pravilo 2G (PC) velja tudi za obisk gastronomskih obratov, kinodvoran, prireditev idr. Organizator lahko zahteva tudi pravilo 2G+ (PC in obenem še testiranje).
  • Omejitev števila oseb na prireditvah: 5000 v zaprtih prostorih in 10.000 na prostem. V okrajih, kjer je incidenca več kot 350, se to dodatno še omeji, zaprejo se tudi klubi in diskoteke.
  • Omejevanje stikov za necepljene v zasebni sferi.
  • Pravilo 3G (PCT) na vseh delovnih mestih in na vseh javnih prevozih
  • Spodbujanje cepljenja – t. i. cepilna ofenziva vse do Božiča.

Vse več je dogovarjanj o tem, da naj bi cepljenje tudi v Nemčiji postalo obvezno. 

Novi kancler Olaf Scholz (SDP, sestrska stranka slovenske SD) zagotavlja, da je obvezno cepljenje nujen ukrep in da se bo zavzemal z vsemi močmi, da to uvede – predvidoma s koncem februarja.

Ob izbruhu novice o novi različici virusa pretekli konec tedna je država takoj uvedla strožje omejitve za prihode iz držav, kjer je prisotna različica omikron. Na seznam virusno variantnih območij je dodala nekaj afriških držav, ter strogo omejila vstop v državo z nujno 14-dnevno karanteno.

Na seznamu visoko rizičnih območij se poleg Avstrije, Slovaške, Hrvaške in nekaterih drugih evropskih držav nahaja še vedno Slovenija.

Ob vstopu v državo je nujen vpis v sledilnik www.einreiseanmeldung.de ter pravilo 2G (PC) za pogoj brez karantene.

Stanje v turistični panogi je ponovno slabo, vendar pa se še vedno kaže manjše zanimanje za bližnje destinacije ter tudi zimske produkte. Priljubljena nemška destinacija za zimske počitnice, sosednja Avstrija, je trenutno v lockdownu ter na seznamu visokorizičnih območij, zato povprašujejo po drugih destinacijah.

Po enoletnem premoru naj bi tudi v Nemčiji letos dovolili delovanje žičničnih naprav, vendar le pod pogojem 2G+ (PC+, nujen je poleg potrdila o cepljenju/prebolelosti tudi test).

Zakaj objavljamo vse to? Zaradi tega, da se prepričamo, da Slovenija ni samoten otoček sredi sveta, da tudi v drugih državah veljajo številne omejitve in ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Vir: Predstavništvo STO v Nemčiji 

M. D.