Nekdanji sekretar na ministrstvu za notranje zadeve označil Obrežje kot neprimerno lokacijo za azilni dom

Brežišli župan Ivan Molan je nekdanjemu sekretarju na notranjem ministru Francu Kanglerju predstavil vladne namere o postavitvi azilnega centra na Obrežju,

V ponedeljek si je nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler skupaj z županom Ivanom Molanom ogledal lokacijo na Obrežju, kjer vlada načrtuje azilni center. Na podlagi izkušenj na področju varnosti in migracij je tudi sam ocenil lokacijo kot neprimerno, saj ponuja priložnost za kriminal in iskanje priložnosti migrantov za pot naprej kot je npr. skrivanje v tovornjakih.

Izpostavil je tudi pomanjkanje policistov, ki pomembno vpliva na vprašanje varnosti lokalne skupnosti, ta se bo še povečala ob čedalje večji možnosti stavke slovenskih policistov.

Kot je dejal brežiški župan Ivan Molan, poziva Vlado RS, da ponovno premisli o izbrani lokaciji ob obremenjeni avtocesti na mejnem prehodu, ki ga letno prečka 5, 5 milijona vozil, tudi zaradi tega, ker očitno študije o primernosti lokacij sploh niso bile narejen.

Predstavniki vlade so ob različnih priložnostih izpostavljali 20 možnih lokacij in pogovore z desetimi občinami, vendar Urad RS za oskrbo in integracijo migrantov ne razpolaga z nobenim dokumentom študije.

Občina Brežice je med prizadevanji proti vzpostavitvi azilnega centra zaprosila za dostop do informacij javnega značaja v zvezi z narejenimi študijami in pogovori z lokalnimi skupnostmi glede primernih lokacij.

Iz Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov je občina prejela odgovor, da ne razpolagajo z navedenimi dokumenti, saj je bil opravljen zgolj strokovni premislek, prav tako ni narejen zapisnik kdo od predstavnikom vlade in kdaj ter s kom je opravljal posamezne razgovore o postavitvi azilnih centrov.

Ivan Molan in Franc Kangler na ploščadi na Obrežju, kjer naj bi bil umeščen migrantski center.
Na parkirišču, ob števlnih tovornjakih, naj bi bili še migrantski šotori ali kontejnerji.
Franc Kangler in Ivan Molan
Besedilo, ki dokazuje, da vlada nima nobenih študij.

M. D.