SDS zahteva sklic izredne seje o preiskavi Gen-I, Star Solar, R. Goloba in Svobode

(vir: arhiv)

V poslanski skupini SDS zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali zahtevo državnega sveta za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju stranke Gibanje Svoboda.

 

Redna aprilska seja državnega zbora se je v ponedeljek začela z odločanjem o predlogu širitve dnevnega reda. Poslanska skupina SDS je namreč predlagala, da se nanj uvrsti tudi zahteva državnega sveta za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I, poslovnih odnosih podjetja Star Solar, ki je v Golobovi lasti, z državo in financiranju Gibanja Svoboda.

Zahtevo je državni svet sprejel marca, a je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič po vložitvi naredila vse, da bi ustanovitev komisije preprečila. Sledili so ji koalicijski poslanci, ki so glasovali proti uvrstitvi te točke na dnevni red aprilske redne seje.

Zdaj pa so v SDS navedli, da nesporno obstajajo razlogi za obravnavo akta o odreditvi parlamentarne preiskave, saj poslovnik o parlamentarni preiskavi določa, da predsednica državnega zbora uvrsti zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave na dnevni red prve naslednje seje, če je predlog vložen najkasneje 30 dni pred to sejo. Ob tem so spomnili, da je državni svet zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave vložil 21. marca letos.

Po mnenju SDS tako tudi ni nobenega pravnega razloga, da državni zbor ne pripravi akta o odreditvi parlamentarne preiskave na podlagi zahteve državnega sveta.

V SDS še navajajo, da so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih določajo ustava, zakon o parlamentarni preiskavi, poslovnik državnega zbora in poslovnik o parlamentarni preiskavi, da se predlog akta o odreditvi parlamentarne preiskave poslovanja podjetij Gen-I in Star Solar v 100-odstotni lasti predsednika vlade Roberta Goloba, ter financiranja Gibanja Svoboda obravnava na izredni seji.

M. D.