Nekaj mesecev “svobode” in že smo z inflacijo v zgornjem delu lestvice

(vir: arhiv)

Nekaj mesecev “svobode” in že smo z inflacijo v zgornjem delu lestvice. Inflacija v Sloveniji je bila marca na 73 % povprečja držav z evrom. Junija smo bili že na 121 % povprečja, julija pa že na 131,5 % povprečja.

Inflacija v Sloveniji marca 27 % POD povprečjem 

Slovenija je bila v letošnjem prvem tromesečju med državami z najnižjo inflacijo. Marca je bila ta 5,4-odstotna. V državah z evrom (evroobmočje) je bila inflacija 7,4 %. Inflacija v Sloveniji je bila na 73 % povprečja držav z evrom.

Inflacija v Sloveniji junija 21 % NAD povprečjem

Inflacija v Sloveniji je bila junija, v času nove vlade, že 10,4-odstotna, v državah z evrom (evroobmočje) pa 8,6 %.

Inflacija v Sloveniji julija za 31,5 % NAD povprečjem 

Še slabše je za julij. Julija je bila inflacija v Sloveniji 11,7 odstotka, v državah z evrom 8,9 %. Slovenska inflacija je bila tako že za 31,5 odstotka višja od inflacije v državah z evrom. Višjo inflacijo od Slovenije so imeli samo v štirih državah (Estonija, Latvija, Litva, Slovaška).

Kako namerava Golob ukrotiti inflacijo?

Robert Golob je napovedal, da namerava inflacijo ukrotiti nekje v septembru. In to tako, da bo 10-odstotna (!), kar bo še vedno več kot je danes v državah evroobmočja (8,9 %). Glede na marec, ko je bila inflacija v Sloveniji 5,4 %, ima Golob zdaj za cilj inflacijo podvojiti. 

In kakšne načrte ima? Navitje davkov, podražitev države in nižje plače. Vse v stilu: Država zna bolje upravljati z našim denarjem kot mi sami!

Kdor ne verjame, lahko prebere tudi to: Kako se Golob bojuje z inflacijo? Tako, da draži še državo

Podatki o inflaciji po mesecih: 

Vir: Finance

J. M.