Kostel: Costella v Pečečnikove roke

Costella (vir: arhiv)

Znani podjetnik Joc Pečečnik namerava prek podjetja Eletronček Group kupiti kostelsko polnilnico naravne vode Costella. Costello prodaja švicarska družba Agrokor, ki je v likvidaciji. Kupnina naj bi bila dva milijona evrov, saj Costella zadnja leta bolj ali manj životari.

To bo, kot kaže, prva Pečečnikova naložba po prodaji družbe Interblock ameriškemu skladu Oaktree Capital Management.

Najvrednejše premoženje Costelle s sedežem v Kostelu je neizkoriščena koncesija za črpanje vode, ki velja do leta 2035 z možnostjo podaljšanja. Po njej bi lahko Costella načrpala 250 milijonov litrov vode na leto.

Vendar pa je družba v zadnjih letih črpala 12 milijonov litrov vode na leto, saj bi bila za povečanje zmogljivosti potrebna vlaganja v proizvodnjo. Zdajšnje zmogljivosti, ki so bile zgrajene v letih 2006 in 2007, omogočajo črpanje do 10 milijonov litrov na leto na izmeno.

Kostelska polnilnica naravne mineralne vode, ki velja za eno boljših, je bila od leta 2016 v lasti družbe Ardeya iz Združenih arabskih emiratov, za katero se je nekaj let po nakupu izkazalo, da je v lasti nekdanjega šefa koncerna Agrokor Ivice Todorića oziroma njegove švicarske družbe Agrokor.

Stečajni upravitelj Agrokorja iz Zuga zdaj Costello prodaja. Pred Todorićem je bila Costella v lasti kočevske družbe Gozdarstvo Grča, ki je med letoma 2009 in 2011 dosegla vrh poslovanja: približno štiri milijone evrov prihodkov od prodaje.

V letu 2021 je Costella imela 1,38 milijona evrov prihodkov in 137 tisoč evrov izgube.

Pečečnik napoveduje, da bo kupnino od prodaje Interblocka, šlo naj bi za 300 milijonov evrov kupnine, vložil tudi v golfski in resortski turizem. Vodja teh projektov bo, po navedbah Financ, Marjan Hribar, tudi župan Šmarjeških Toplic (vir).

Kostelski župan Ivan Črnkovič ima tudi velike načrte s turizmom v občini. Morda se najdejo tudi tukaj.

K. R.