Ne pozabite na uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za leto 2020

(vir: FURS)

Predizpolnjena vloga za vzdrževane družinske člane je že na voljo na mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki. Preverite podatke in v nekaj minutah je vloga oddana! Še pred tem si lahko pomagamo s programom za testni izračun dohodnine.

V papirnati obliki obrazca za uveljavljanje olajšav za družinske člane ne bo mogoče osebno prinesti na urad in dobiti potrdila o oddaji.

Vlogo je tudi letos mogoče oddati prek mobilne aplikacije eDavki ali prek  spletnega sistema eDavki. Prednost tega načina je tudi, da boste imeli možnost  uporabe predizpolnjenega obrazca z lanskimi podatki.

S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov.

Na podlagi Odloka papirnatih vlog ne bo mogoče vložiti v vložišču urada in pri tem dobiti potrdila o oddaji, temveč le po pošti ali v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov.

Tudi iz tega razloga svetujejo uporabo eDavkov, ki zavezancem v elektronski obliki pošlje potrdilo o uspešni oddaji hkrati pa je ta vloga evidentirana  in vidna tudi v evidenci vloženih vlog zavezanca na portalu eDavki in lahko služi zavezancu tudi kot arhiv oddanih vlog.

Rok za oddajo je 5. 2. 2021.

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal te olajšave, in tisti, ki želi medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja 2021 vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko pomagamo tudi s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Več informacij najdete na spletni strani Finančne uprave RS.

Fotografija mobilnega telefona, kjer je naložena mobilna aplikacija eDavki

C. R.