Ne pozabite na novo vinjeto

Vozniki, ki uporabljate cestninske ceste, morate že danes, 1. februarja, na vozila nalepiti novo vinjeto, sicer vas lahko doleti kazen od 300 do 800 evrov. Poleg tega lahko nadzorniki od voznika zahtevajo, da pred nadaljevanjem vožnje kupi vinjeto.

Nove vinjete so kovinsko modre barve, v prodaji pa so od 1. decembra lani.

Letna vinjeta za osebna vozila stane 110 evrov, mesečna 30 evrov, tedenska pa 15 evrov. Motoristi morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 in za tedensko 7,50 evra. Za kombije so vinjete dražje, in sicer letna stane 220 evrov, mesečna 60 evrov, tedenska pa 30 evrov.

Vinjeta mora biti nameščena na notranji strani vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je z zunanje strani dobro vidna. Pri tem ne sme biti nameščena na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno. Pred namestitvijo nove vinjete je treba odstraniti staro neveljavno vinjeto, res pa je, da če tega ne boste naredili, kazni ne boste dobili.

Letošnje vinjete so kovinsko modre barve, pri čemer Dars barvo določi tako, da se po barvi jasno razlikuje od barve vsakoletnih avstrijskih vinjet.

M. R.