Nasilneži poskušali prebiti blokado in vdreti na državno proslavo

(vir: Twitter)

Medtem ko za praznik Dan državnosti družbena omrežja preplavljajo ponosni občutki in veselje ob včerajšnjih domoljubnih dogodkih, sreča, da je bila pred 29 leti s ponosom dvignjena slovenska zastava v nebo, da smo zaživeli v samostojni in neodvisni državi, se v ozadju kažejo tudi drugačne slike tistih, ki jim Slovenija pač ni na prvem mestu.

Na eni strani se vrstijo objave, kot: “Spoštujmo svojo državo – ni nam bila podarjena, priborili smo si jo s pogumom, z drznostjo in enotnostjo” in “Pred 29 leti smo zbrali pogum, ki ga je takrat občudoval ves svet in uresničili naše večstoletne sanje po lastni državi. To je bil čas, ko smo obranili domovino pred agresorjem in čas, ko smo stali in obstali”.

Na drugi strani pa se razkriva, da so sinočnjo osrednjo državno proslavo ob Dnevu državnosti v Ljubljani zaznamovali tudi nekateri drugi, manj lepi, za mnoge sramotni dogodki.

Tako je raper Zlatan Čordić Zlatko, znan po tem, da mu država plačuje socialne prispevke, da je med prejemniki temeljnega dohodka v času epidemije v višini 1750 evrov in petkov biciklist, sinoči z megafonom poskušal prekiniti državno proslavo v času, ko je bil govornik predsednik države Borut Pahor. To mu ni uspelo, do njega so pristopili varnostniki in policisti.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je na Twitterju objavil, da so se za pravilne izakazale varnostne ocene Policije, ki so narekovale širše zavarovanje Kongresnega trga. “Kje bi končali anarhisti, če je celo “kulturnik” Zlatko poskušal motiti oziroma blatiti proslavo in Boruta Pahorja, je vprašal.

Nato je razkril, “da je anarhistom uspelo poškodovati vozila Slovenske vojske, ki so bila parkirana izven trga“.

Scenarist osrednje državne proslave, znani urednik, pesnik, novinar in urednik Igor Pirkovič pa je na Twitterju zapisal:

“Čestitke slovenski policiji, da je ubranila pritisk z Vegove, ko so nasilneži poskušali prebiti blokado in vdreti na državno proslavo.”

Fotografije: Za večino nesprejemljivo, vendar tudi to se je dogajalo sinoči v središču Ljubljane, na anarhističnem shodu ekstremnih levičarjev in “kulturnikov” (na sosednjem Prešernovem trgu).

foto: Družbena omrežja

J. M.