Nasilje v azilnem domu na Viču

Azilni dom na Viču v Ljubljani. (vir: arhiv)

V azilnem domu na Viču se je včeraj zjutraj dogajala prava drama, kar je potrdila tudi policija. Agresivni Maročan je z nožem, z najmanj 40-centimetrskim rezilom, iskal enega od varnostnikov. Ustavili so ga šele s solzicem. V neredih je sodeloval še en migrant, policija je nato obema odvzela prostost.

S Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da so bili včeraj pred 6. uro obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v azilnem domu na Viču.

Posredovali so policisti, ki so ugotovili, da “dva tuja državljana nista upoštevala ukazov varnostnikov”. Z nasiljem sta nadaljevala tudi po prihodu policistov, zato so obema odvzeli prostost. Poškodovanih na srečo ni bilo. O včerajšnjih dogodkih je prvi poročal portal Nova24tv (tukaj), kjer so objavili tudi fotografijo jutranjega dogajanja.

Rok Kokotec, varnostnik, na katerega se spravljajo migranti. (vir: Nova24tv)

Iz zapisa je razvidno, da jim je eden od tamkajšnjih zaposlenih sporočil, da je maroški ilegalni migrant z dvema nožema, rezilo enega naj bi bilo dolgo najmanj 40 centimetrov, poskušal obračunati z varnostnikom Rokom Kokotcem. Gre za varnostnika, ki je pred dobrima dvema mesecema s solzivcem zaustavil migrante, ki so se prerivali v jedilnici med obrokom in so želeli nasilno vdreti v kuhinjo.

Maroškega migranta, ki varnostnika Roka ni našel, saj ga ni bilo v službi, so šele s solzivcem ustavili drugi, nakar so nasilneža odpeljali z reševalnim vozilom. Policija ga je skupaj še z enim migrantom, ki je prav tako kršil javni red in mir, aretirala.

Včeraj nasilnega maroškega migranta so iz doma sicer odpeljali že predvčerajšnjim, ko se je razjezil, ker ni dobil zdravila, ki ga jemlje. Vendar so ga po navedbah zaposlenega vrnili v dom, kljub temu, da se je vedelo, da je nasilen in nevaren. Včeraj je uporabil nož. Spet so ga odpeljali, zaposleni pa trepetajo, kdaj ga bodo spet vrnili.

Po navedbah portala je varnostnik Rok Kokotec trn v peti ilegalnim migrantom, ki prihajajo iz Afrike in Bližnjega Vzhoda, saj njihovih nasilnih izpadov ne tolerira in nima potrpljenja s tistimi, ki ves čas bentijo ter se pritožujejo nad slabimi razmerami v azilnem domu.

Migranti se sicer pritožujejo predvsem nad premalo prostora in slabimi obroki, od Slovenije pa pričakujejo, da jim bo zgradila nov, večji migrantski dom.

Včerajšnji dogodek je še potrdil, da so tudi zaposleni v azilnem domu in tisti, ki delajo z ilegalnimi migranti – ogroženi. Po njihovih navedbah jih je tudi strah pred migranti.

V azilnem domu se na včerajšnji dogodek javno niso odzvali, prav tako ne na ministrstvu za notranje zadeve ali v vladi. So pa na policiji dogodek potrdili. Kot zanimivost dodajmo, da so to nasilje “spregledali” tudi v ostalih medijih in o tem niso poročali.

J. M.