Šentjernejski oktet napolnil dvorano Kulturnega centra Primoža Trubarja

(Foto: Emil Turk)

Šentjernejski oktet je v soboto, 30. novembra 2019, v Kulturnem centru Primoža Trubarja pripravil tradicionalni letni koncert z naslovom V hribih se dela dan. Zaradi številnega zanimanja že lansko leto so pripravili kar dva koncerta. Z izbranimi pesmimi in odličnimi gosti so člani okteta pričarali edinstveno harmonijo zvokov ter z zanimivim programom navdušili občinstvo.

S koncertom so se skupaj z občinstvom poslovili od temačnega in deževnega novembra in slovesno vstopili v čarobni mesec december.

Šentjernejski oktet je čakal toliko let, da tudi enkrat na odru podoživi vsakoletni obisk gora. Člani okteta namreč nadvse radi obiskujejo slovenske planine, vse od Triglava, Pece, Uršlje gore, Snežne jame, Okrešlja. Povsod jih je že vodila planinska pot, tokrat pa jih je vodila pot na oder kulturnega centra, kjer so med drugim zapeli tudi planinske pesmi.

Skozi pesmi so se člani okteta spomnili na večdnevni izlet, pravzaprav na tridnevno smučanje na Starem Vrhu Škofjeloškega hribovja, kamor vsako leto odhajajo na oddih. To je zanje kar praznik in tradicija, saj so bili tam že 24. zapovrstjo. Poseben dan je sobotni, ko gredo peš pod Blegoš v Zgornjo Žetino na Kmetijo odprtih vrat Andrejon, kjer jih nestrpno pričakujejo. Oktet na njihovi kmetiji pripravi lep koncert, saj zapojejo številnim gostom, ki so nadvse navdušeni in se prav zaradi njih vsakoletno vračajo. Pravijo, da se bo kmetija zaradi povečanega števila gostov tistega dne, morala razširiti in narediti kar oktetovsko dvorano. In družina Vodnik se jim je oddolžila in  prišla na koncert.

Navzoče so z energičnim nastopom navdušili gostja Kataya in v nadaljevanju odličen Orkester Ave z Otom Pestnerjem, ki je s svojim prodornim glasom požel velik aplavz. Zapela je tudi Simona Hudoklin, domačinka, ki živi in ustvarja v Berlinu in se z veseljem vrača v rodni Šentjernej.

Oktet je tako prvič pripravil kar dva koncerta na en dan. Obljubili so, da tudi ne zadnjič. Ob zaključku so se zahvalili vsem, ki so stali na odru in donatorjem ter vsem tistim, ki oktetu stojijo ob strani tudi med letom. Vsi gostje so koncert zaključili z vsem dobro poznano Ljubim te, Slovenija zelena.

Zbrani gostje in obiskovalci so se v avli kulturnega centra še dolgo zadržali in s člani okteta nazdravili s cvičkom šentjernejskega kralja cvička Gregorja Štembergerja. Veselimo se že njihovega naslednjega koncerta.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotografskih učinkov čarobnega sobotnega večera v Šentjerneju.

Besedilo: Anita Petrič; Foto: Emil Turk

C. R.