Namesto obljubljene sanacije bo Luka Mesec mariborsko livarno očitno pahnil v stečaj

Populist Luka Mesec je ob lanskem obisku v tovarni obljubljal veliko, naredil ni nič.

Minister za delo Luka Mesec je septembra lani preprečil prodajo Mariborske livarne Maribor (MLM) z napovedjo, da bo vlada pripravila sanacijski program podjetja in ga rešila. A zgodilo se ni ne eno ne drugo. Zaradi odpovedi naročil je moralo 50 zaposlenih na čakanje, podjetje pa je tik pred stečajem.

 

Podjetje se je v začetku leta 2022 znašlo v resnih likvidnostnih težavah. 20. junija lani sta ga obiskala minister za gospodarstvo Matjaž Han in Luka Mesec. Slednji je prekinil nameravano prodajo podjetja s strani države in pompozno obljubil, da bo “v prihodnjih mesecih” predstavil “model za delavski odkup” in rešitev podjetja. Zgodilo se ni ne prvo ne drugo, najbolj resen kupec Mutares, ki bi podjetje lahko potegnil iz rdečih številk, pa je odstopil od namere za nakup.

Od včeraj je nekaj več kot 50 od 350 zaposlenih v podjetju na čakanju, saj jim po odpovedi pogodbe s strani največjega kupca konec junija niso mogli zagotoviti dela.

“Avtomobilska industrija poleg popolnega servisa, kakovosti in dobrih pogojev zahteva tudi finančno stabilnost in stabilne okoliščine poslovanja, MLM pa je v zadnjih nekaj letih na udaru bodisi zaradi neuspešnih prodajnih postopkov ali pa zaradi zapadlih in reprogramiranih ali zamrznjenih kreditov in podobno,” je razloge za zmanjšanje naročil pojasnil predsednik uprave omenjene družbe Samo Iršič.

Okoli 350 zaposlenih v MLM do zdaj tudi še ni prejelo regresa, je pa uprava z obema sindikatoma podpisala dogovor, da rok za plačilo zaradi trenutno nezmožnosti plačila zamaknejo na skrajni rok za izplačilo regresa, ki se izteče 1. novembra.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če podjetje do takrat ne bo sposobno izplačila, je Iršič odgovoril, da delajo vse, da bi izpolnili obveznosti do zaposlenih.

A. V.