Namesto dela in ukrepanja, igranje Klakočarjeve

Dejan Zavec in Urška Klakočar Zupančič (vir: Siol.net)

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in poslanec Dejan Zavec oba iz Golobove stranke Gibanje Svoboda, sta se včeraj v parlamentarni dvorani pomerila v boksu. Dvoboj naj bi bil namenjen ozaveščanju o boju proti otroškemu raku.

V opozicijski SDS pa so že pred tem opozorili, da gre za povsem neprimerno ravnanje, čas naj bi raje namenili za omogočanje ustreznih pogojev za bolne otroke (vir).

Služba za odnose z javnostmi DZ je na poslanke in poslance naslovila vabilo k snemanju kratkega igranega filma DZ za otroke iz ljubljanske pediatrične klinike.

Zavec in Klakočar Zupančičeva naj bi simbolni boksarski boj prekinila z rokovanjem in z znakom zlatih pentljic (znak boja proti otroškemu raku). Poslanci naj bi dvoboj spremljali iz poslanskih klopi in se jima pridružili v zadnji sceni s sporočilom upanja in podpore, v rokah bi držali zlate pentljice.

V poslanski skupini SDS so se na vabilo odzvali kritično in sodelovanje pri snemanju zavrnili. “V poslanski skupini SDS smo zgroženi nad tem, da predsednica DZ izjemno občutljivo temo, tako za otroke − bolnike z rakom, kot njihove starše − skuša uprizarjati skozi boks in je ob tem mnenja, da naj bi tak prikaz predstavljal sporočilo upanja in podpore,” so po prejemu vabila zapisali v izjavi za javnost.

Menijo, da bi poslanke in poslanci lahko naredili mnogo več tako v simbolnem smislu kot tudi s trajnimi spremembami zakonodaje, ki bi olajšale življenja staršev z bolnimi otroki in pravicami, vezanih na zakonodajo glede odsotnosti z dela, ter uveljavljanjem pravic zaradi spremstva v bolnišnicah “kot pa z uprizarjanjem poslanskega boksarskega dvoboja v ringu”.

Poslance koalicije in vlado so zato pozvali, da naj čas za snemanje igranega filma raje namenijo omogočanju ustreznih pogojev v zdravstvu za to, da bi bolni otroci imeli najboljšo možno zdravstveno oskrbo. “Poslanci SDS pa se zavezujemo, da bomo vse predloge, ki bodo lajšali življenja bolnih otrok in njihovih staršev, podprli,” so zatrdili.

Navkljub temu je Klakočar Zupančičeva včeraj uprizorila igro, posnetke je prvi objavil portal Siol.net, ali je bil scenarij v celoti izvršen, zaenkrat ni znano.

Odzivi na to početje predsednice državnega zbora na družbenih omrežjih pa so izredno negativni.

A. L.