Čas za snemanje boksarskega dvoboja naj raje namenijo omogočanju ustreznih pogojev za bolne otroke

(vir: Fotomontaža Demokracija)

Služba za odnose z javnostmi državnega zbora je na poslanke in poslance naslovila vabilo k snemanju kratkega igranega filma državnega zbora za otroke iz Pediatrične klinike.

V vabilu so zapisali, naj bi se sredi dvorane državnega zbora v boksu pomerila poslanec in nekdanji boksar Dejan Zavec ter predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. 

Simbolni boksarski boj naj bi nato prekinila z rokovanjem in z znakom zlatih pentljic (znak boja proti otroškemu raku). Poslanke in poslanci naj bi dvoboj spremljali iz poslanskih klopi in se jima pridružili v zadnji sceni s sporočilom upanja in podpore – pokazali oz. v rokah bi držali zlate pentljice.

Poslanke in poslanci SDS so se na vabilo odzvali s pismom. Zapisali so, da so zgroženi nad tem, da predsednica državnega zbora izjemno občutljivo temo, tako za otroke – bolnike z rakom, kot njihove starše – skuša uprizarjati skozi boks in je ob tem mnenja, da naj bi tak prikaz predstavljal sporočilo upanja in podpore.

V SDS so poslance koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica) ter vlado pozvali, naj čas za snemanje igranega filma raje namenijo omogočanju ustreznih pogojev v zdravstvu za to, da bi bolni otroci imeli najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Poslanke in poslanci pa bi lahko naredili mnogo več tako v simbolnem smislu kot tudi sicer s trajnimi spremembami zakonodaje, ki gredo v smeri lajšanja življenj staršev z bolnimi otroci in pravicami, vezanih na zakonodajo glede odsotnosti z dela ter uveljavljanjem le teh zaradi spremstva v bolnišnicah kot pa z uprizarjanjem poslanskega boksarskega duela v ringu.

Glede na to, da pobudo glede sodelovanja v filmu, kjer bi bila rdeča nit boksarski ring poslank in poslancev, ocenjujejo kot izjemno nedostojno, predvsem pa povsem brezčutno do vseh bolnih otrok in njihovih staršev.

“V poslanski skupini SDS pri omenjenem “projektu” ne bomo sodelovali in si bomo raje še naprej prizadevali za spremembe zakonodaje, ki bo konkretno pomenila pomoč tako bolnim otrokom kot njihovim staršem,” so še dodali

Vir: Odziv na vabilo k sodelovanju igranega filma.pdf

M. D.