Najden video, ki dokazuje, da so mostarski most zrušili Hrvati (video)

Mostarski veterani in Center za mir so našli in odkupili do zdaj javnosti prikrit posnetek rušenja Starega mostu v Mostarju. Posnetek je dokaz, da so Stari most porušile redne enote Hrvaške vojske.

 

Stari most je bil porušen 9. novembra, ob 10.16. Haaško tožilstvo je rušenja obtožilo pripadnika HVO Slobodana Praljka. Sodniki haaškega sodišča so ugotovili, da je bil Stari most v času napada vojaški cilj, njegovo uničenje pa vojaška pridobitev. Zdaj to potrjuje tudi posnetek.

“Tako. Evo ga. Beži, Balija,” navdušeno vzklikne moški, ko raketa, izstreljena s položaja Hrvaške vojske, zadene Stari most. Snemalec posname še druge zadetke v most, vojaki, ki jih v tem delu posnetka ni, pa vsak zadetek proslavljajo. “Aaaah. Evo, konec je. Samo še malo,” je slišati moškega z očitnim hrvaškim naglasom, medtem ko kamera snema padanje delov mostu v Neretvo.

“Posnetek je bil odkrit čisto po naključju in le potrjuje vse, kar je razsodilo haaško sodišče v delu sodbe šesterici, ki se nanaša na rušenje starega mestnega jedra. Danes sem ponosen na to, da od prvega dne tega strašnega rušenja nismo nikoli obtoževali hrvaškega naroda, ampak pošasti, ki so to ukazale in izvedle,” je dejal nekdanji župan Mostarja Safet Oručević.