“Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija” – kako je bilo pred 27 leti?

Vse sledi so vodile k Milanu Kučanu (vir: YouTube, arhiv)

Slovenija jutri, 25. junija, praznuje dan državnosti, v spomin na 25. junij 1991, ko je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji.

Za samostojno državo smo se Slovenci in Slovenke odločili na plebiscitu, ki je bil 23. decembra 1990. Udeležba je bila 88,5-odstotna, za samostojno in neodvisno državo je glasovalo 95 odstotkov volivk in volivcev.

Na današnji dan pred 27 leti pa je slovenska skupščina, ki jo je vodil dr. France Bučar, sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Dr. France Bučar je dejal: “Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija!”

V parlamentu je zavladalo veselje, iz posnetka, ki smo ga našli na portalu YouTube, pa je razvidno, da se samostojnosti in neodvisnosti slovenske države ni veselil Milan Kučan, takratni predsednik Predsedstva Republike Slovenije. Zakaj se tega ni veselil, analitiki pojasnjujejo z njegovo izjavo, ko je dejal: “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.”

Vir: YouTube

C. R.