Nagrajevanje protestnikov, ki so Golobovim pomagali na oblast

Ples ulice (Jaša Jenull, Tea Jarca) oz. 8. marca pod vodstvom levičarske aktivistke Nike Kovač. (vir: arhiv)

Vlada Roberta Goloba namerava oktobra objaviti dva javna razpisa, namenjena finančnemu spodbujanju nevladnih in prostovoljskih organizacij, poudarek je na mednarodnem vključevanju in profesionalizaciji, za to nameravajo porabiti 6,1 milijona evrov.

Tako so  sporočili z ministrstva za javno upravo, ki ga vodi Sanja Ajanović Hojnik, danes ministrica iz kvote Golobove stranke Gibanje Svoboda, pred tem pa članica propadle Stranke Alenke Bratušek (SAB).

Najava razpisa je v javnosti naletela na širok odziv. Izkazalo se je, da gre za “Golobov plačilni dan, za poplačilo točno določenih akterjev predvolilnega boja proti vladi Janeza Janše, bolj znanih kot petkovih kolesarjev.

Nika Kovač in Robert Golob

“Petkovo kolesarjenje, razne ljudske skupščine in podobni politični perfomansi, zlasti pa njihova elita (beri: Nika KovačTea JarcJaša Jenulli & Co.), vsekakor niso zastonj. A vse bodo, bomo – seveda, itak – plačali davkoplačevalci,” je ob tej najavi na svojem portalu pozareport.si zapisal Bojan Požar.

Iz najave razpisa, kjer bodo razdelili 6,1 milijona evrov, je razvidno, da želi Golob spodbujati vključevanje nevladnih organizacij v mednarodni prostor, partnersko sodelovanje nevladnih organizacij v mednarodnih projektih in krepitev njihove operativne zmogljivosti. Za to bodo namenili 4 milijone evrov.

Še 2,1 milijona evrov pa nameravajo porabiti za profesionalizacijo v prostovoljskih organizacijah in sofinanciranje mentorjev prostovoljstvo. Ministrstvo bo subvencioniralo okvirno 35 delovnih mest za mentorje in koordinatorje prostovoljstva za obdobje dveh let.

V okviru navedenega obstaja tudi možnost, da bodo subvencionirali tudi tiste “v prostovoljskih organizacijah”, ki skrbno bdijo nad uvažanjem nezakonitih migrantov z Balkana.

Vir: najava 

A. L.