Na zaporno kazen obsojen še tretji ugrabitelj Mirka Moravca

Mirko Moravec

Na novomeškem okrožnem sodišču je včeraj potekalo sojenje še tretjemu ugrabitelju 80-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca v Beli krajini. Tudi tretji ugrabitelj je krivdo priznal, se Moravcu opravičil, sodišče pa je ugotovilo, da je star 26 let in ne manj kot 18, kot je Alžirec to sprva zatrjeval.

Sodišče mu je prisodilo 21 mesecev zapora (tako, kot njegovima pajdašema).

Mirka Moravca so 8. maja 2019 migranti ugrabili v njegovem vinogradu, v Cerniku pri Malem Nerajcu, ga zvezali, mu ukradli ključe in ga v prtljažniku njegovega osebnega avtomobila več ur, večinoma po stranskih poteh, vozili skoraj do italijanske meje. Tam so se ustavili, Moravcu iz vozila ukradli še črno torbico, komplet preklopnih nožev in svetilko. Naredili so nekaj selfijev in odhiteli do Italije. Na srečo so Moravcu pred tem prerezali vrv na rokah, očitno srečni, da vidijo Italijo. Moravec se je nato lahko rešil in prišel do bližnje stanovanjske hiše. Akcija je nato hitro stekla, italijanski policisti so ugrabitelje prijeli in jih predali sežanskim policistom, ti pa so jih predali novomeškim policistom ter pravosodnim organom, pristali so v novomeškem priporu. Policisti so opravili tudi vse potrebne forenzične preiskave in s temi dokazali Moravčevo ugrabitev.

Vsi trije ugrabitelji so dejanja ugrabitve Mirka Moravca tudi priznali (drugega jim ne preostalo), četrtega, ki je bil očitno vodič in je iz vozila izstopil na bencinski črpalki nekje na Primorskem, pa policisti niso nikoli našli.

Dva od prijetih sta bila na novomeškem sodišču obsojena že lani, tretjemu pa niso sodili, ker je zatrjeval, da je – mladoleten. Po nekaterih njegovih navedbah naj bi 18 let izpolnil 14. septembra 2019. Če bi to držalo, bi mu moralo sodišče soditi po t. i. milejšem zakonu.

Vendar se sodnica Betka Šimc ni dala pretentati. Rojstne podatke o tem tretjem ugrabitelju, Alžircu Omarju Abidiju, je zahtevala od alžirskih oblasti. Alžirija več mesecev na prošnjo novomeškega sodišča sploh ni odgovorila, podatkov pa tudi ni posredovala. Za te je nato poskrbel kar Abidi sam, ko je prek sorodnikov na sodišče poslal kopijo osebnega dokumenta.

In glej ga zlomka, Omar Abidi je bil 14. septembra 2019 star 26 let in ne 18, kot je lažno zatrjeval. To še dodatno pokaže, kako verodostojne nasploh so izpovedi migrantov, ki nezakonito prestopijo slovensko južno mejo.

Sodišče je nato včeraj Abidiju izreklo kazen: 10 mesecev za rop, 7 za ugrabitev in 6 za odvzem motornega vozila. To so nato združili v enotno kazen zapora 21 mesecev.

Takšno kazen je predlagalo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu. Poleg zapora je sodišče tudi za Abidija predlagalo izgon iz države za pet let. Vendar pa za Omarja Abidija v Sloveniji poteka postopek za priznanje azila, saj je zaprosil za to. Kako bo s tem, še ni znano.

Abidi je zaprosil tudi za premestitev v zapor in takojšnje prestajanje kazni, saj naj bi bil režim v zaporu bistveno ugodnejši kot v priporu. Mirku Moravcu in Republiki Sloveniji se je, podobno kot lani njegova sotovariša, tudi opravičil. Vendar novinarka Slovenskih novic Tanja Jakše Gazvoda, ki je spremljala proces in o tem danes poroča v tiskani izdaji časnika, navaja, da je bilo to opravičilo povsem brezčutno.

Ugrabitelji morajo Mirku Moravcu povrniti še 213 evrov škode, ki jih je imel ta z najemom nadomestnega vozila. Moravec zahteva tudi odškodnino, vendar ga je sodišče pri tem napotilo na zasebno tožbo.

C. R.