18-letni Alžirec in 25-letni Maročan priznala krivdo za ugrabitev 79-letnega Belokranjca

Sodišče v Novem mestu (vir: MD)

Pred novomeško okrožno sodišče so danes stopili priprti migranti, pravnomočno obtoženi ugrabitve 79-letnega Mirka Moravca iz Nerajca v Beli krajini, kar se je zgodilo 8. maja letos.

18-letni Alžirec in 25-letni Maročan sta krivdo danes priznala. Dobila sta po eno leto in devet mesecev zapora.

Tretji ugrabitelj se je izgovarjal, da ni polnoleten, čeprav evidence kažejo, da je. To bodo še dodatno preverjali, zato so ga danes izločili. Da ne bo dvomov.

Ugrabitelji so 8. maja, potem ko so v Beli krajini nezakonito prečkali slovensko mejo, ugrabili 79-letnega Mirka Moravca, ga zvezali, strpali v prtljažnik njegovega avtomobila in se z avtomobilom odpeljali proti italijanski meji. Pred mejo so avto z ugrabljenim Moravcem zapustili in pot peš nadaljevali v Italijo, kjer so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili nazaj slovenski policiji.

Tožilstvo jih bremeni kaznivih dejanj ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila.

Vse tri so 10. maja s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je na predlog tožilstva odredil pripor. Pozneje so jim pripor podaljšali zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Ugrabitev je bila povod za protest, ki so ga nekaj dni zatem pripravili v Črnomlju. Nekateri vodilni politiki, predvsem iz vrst vladajoče LMŠ, so se krivde za nevarovanje meje skušali oprati tako, da so to pripisali političnim interesom, saj smo bili tik pred volitvami za evropski parlament. Nekateri so šli celo tako daleč, da so namigovali, da naj bi se Mirko Moravec samougrabil. Danes se je izkazalo, da so vsi ti, ki so maja trdili drugače – zavestno lagali.

Kmalu po protestu je Črnomelj obiskal notranji minister Boštjan Poklukar, ki je prebivalcem ob južni meji obljubil dodatne varnostne ukrepe. Med drugim dodatne začasne tehnične ovire, video nadzor in, če bo treba, tudi kadrovsko okrepitev.

Več o današnjem sojenju in dogodkih na sodišču bomo objavili v posebnem prispevku.

C. R.