Na volitve gremo v nedeljo!

(vir: arhiv)

Predsednik SDS Janez Janša je opozoril na vprašljivost varnosti glasovnic predčasnega glasovanja na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih, ki bo potekalo v tem tednu od torka do četrtka na 97 voliščih po državi.

SDS je na seji sveta pred nekaj tedni sprejela resolucijo, v kateri je predlagala oziroma zahtevala, da se dosledno izvaja zakonodaja o volitvah, da se vrnejo volišča tam, kjer so bila v zadnjih desetih letih ljudem ukinjena brez kakršnihkoli pravih razlogov.

“Zahtevali smo tudi, da se še pred evropskimi volitvami zagotovi sprotno štetje glasovnic na predčasnih volitvah. Od pristojnih v Državni volilni komisiji smo dobili odgovor, da je komisija o tem razpravljala in da je ta predlog zavrnila. Tako da vključno z današnjim dnem volivci lahko predčasno glasujejo tri dni in glasovnice se po koncu glasovanja v skrinjici zapečatijo. Te skrinjice so potem nekje zaklenjene, jutri se odpečatijo, pa spet zapečatijo in tako tri dni, potem so nekje spravljene do zaključka glasovanja v nedeljo in se šele potem to šteje,” je dejal predsednik SDS.

Poudaril je, da zakon o volitvah v Državnem zboru RS nikjer ne prepoveduje sprotnega štetja. “Po logiki stvari bi morali vsak dan po koncu glasovanja glasovnice prešteti. Zdaj pa se postavljajo vprašanja, kje in kako so te glasovnice varovane, kdo jih varuje. Vemo, da so za to neposredno sistemsko odgovorne okrajne volilni komisije, ampak to še ni nobena garancija.” Kar zadevo dodatno postavlja pod vprašaj, je to, da so v nekaterih mestih, v Ljubljani in Mariboru, mesta predčasnega glasovanja združena za veliko okrajev.

“Zakon o volitvah v Državnem zboru izrecno določa, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še nekaterih drugih mestih po Sloveniji, je nezakonito. Nezakonito, kljub temu, da smo mi že prej kontaktirali državno volilno komisijo; da so tam priznali, da zakon določa, da mora biti volišče na območju okrajne volilne komisije, da je to tudi stališče Državne volilne komisije, da pa okrajne volilne komisije v Ljubljani pravijo, da v Ljubljani ni dovolj prostora” je opozoril Janša.

V nadaljevanju je volivke in volivce pozval, da se, če je le možno, na volitve odpravijo v nedeljo. “Glede na to, da je varnost glasovnic na predčasnem glasovanju vprašljiva, bi morali pristojni to dodatno pojasniti slovenski javnosti oz. volivkam in volivcem. Naš predlog, da se glasovnice štejejo sproti, ni bil sprejet. Glasovanje na nekaterih voliščih, ki so združena, poteka na nezakonit način na kraju, kjer tega glasovanja ne bi smelo biti.

Pozivamo volivke in volivce, da razen v izrecnih primerih, ko se nikakor ni možno udeležiti glasovanja v nedeljo, ne glasujejo na predčasnih volitvah. Naj počakajo in oddajo glas v nedeljo; na dan, ko se bo glasovnice tudi štelo,” je dodatno opozoril predsednik SDS.

Posnetek novinarske konference je dostopen na povezavi: https://we.tl/t-MShUiie8Yf

M. D.