Janez Janša: Če ni več pravil, potem se lahko opozicija razglasi za večino in zamenja predsednika vlade

Urška Klakočar Zupančič (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Po popoldanskem burnem dogajanju v državnem zboru, povezanim z rokohitrskem priznanju Palestine (za notranjepolitične potrebe vladajoče koalicije), se je odzval predsednik SDS Janez Janša.  Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je namreč za Palestino ukinila pravila.

Prihaja do novega razumevanja pravne države, po katerem lahko večina stori karkoli.

Janez Janša je povedal, je predsednica državnega zbora napovedala, da ne bo dovolila, da se spoštuje Poslovnik državnega zbora. Opozoril je, da se v vsej zgodovini slovenskega parlamentarizma še nikoli ni zgodilo, da bi predsednik te zakonodajne veje oblasti vnaprej napovedal manipulacij procedure, saj je predsednica državnega zbora naznanila spremembo dela Poslovnika DZ RS, ki govori o 30-dnevnem roku za obravnavo predloga posvetovalnega referenduma. “Če boš nekaj spremenil, pomeni, da tisto obstaja; in ob tem, ko oni govorijo, da to obstaja, ko govorijo, da ne bodo dovolili, da se to upošteva, enostavno sprejemajo neke odločitve, ki so v nasprotju s to proceduro.”

V nadaljevanju je Janša opozoril, da je procedura v demokraciji mati vladavine prava.

“Če ne spoštuješ procedure, če ne spoštuješ zakona ali pa poslovnika, ki se sprejema z dvotretjinsko večino, potem ni več pravil. In proti temu enostavno ni obrambe. Zdaj, če ni več pravil, potem se lahko opozicija recimo razglasi za večino in zamenja predsednika vlade,” je bil nazoren Janez Janša.

“Morda bi še bilo neko razumevanje, če bi bila Slovenija v izrednem stanju, če bi nam grozila epidemija, pandemija, zunanja nevarnost, vojna, naravna nesreča, da se kakšen rok krši, tukaj pa ne gre za nič od tega. Gre za neko dejanje, ki če ga sprejmeš danes ali če ne, ni popolnoma nobene razlike.”  V nadaljevanju je opozoril, da ne gre le za neko določbo poslovnika, ki je tako napisana, da gre tudi zato, da se je doslej ta določba striktno izvajala. “Ta tridesetdnevni rok se je upošteval tudi v času pandemije, ko je tisti, ki zdaj pravi, da je to zloraba poslovnika, množično vlagal takšne predloge za posvetovalni referendum in smo mirno čakali, da je ta rok potekel. Čeprav je šlo za stvari in za ukrepe, s katerimi smo reševali zdravje in življenja ljudi v Sloveniji, pa nismo opozicije takrat obtoževali, da podpira genocid,” je bil jasen predsednik SDS.

Ob sklepu je poudaril, da verjame, da se predsednici državnega zbora kakšna stvar ne zdi smiselna, vendar…

“Če je model pravne države v Sloveniji to, da bo veljalo nekaj, kar se zdi neki osebi na neki funkciji smiselno, ne pa tisto, kar piše v Poslovniku DZ RS ali zakonu, potem je stanje pravne države v Sloveniji slabše kot v Gazi.”

Posnetek izjave je dostopen na povezavi: https://we.tl/t-ooOkWXlySL

A. L.