Priznanje Palestine: “Zadaj je ali velik denar ali pa nekdo o nekom ve nekaj zelo grdega.”

Urška Klakočar Zupančič (vir: Zajem zaslona)

Državni zbor je sinoči z 52 glasovi poslank in poslancev vladajoče koalicije podprl sklep o priznanju neodvisnosti ter suverenosti države Palestina. Za je glasovalo 39 poslancev Svobode (od 40), vseh 7 iz SD in vseh 5 iz Levice, pa tudi t. i. odpadnica Mojca Pašek Šetinc iz Svobode. Poslancev je skupno 90.

Poslanci SDS in NSi so sejo in glasovanje obstruirali, podobno tudi poslanca madžarske in italijanske narodnosti.

Državni zbor pod vodstvom Urške Klakočar Zupančič je za priznanje Palestine kršil postopke, za primerjavo, švicarski parlament je ravno včeraj zavrnil priznanje Palestine.

V nadaljevanju objavljamo nekaj odzivov:

Janez Janša: Vladi smo s posvetovalnim referendumom ponudili 30 dni časa, da se stvari ohladijo, da se vidi ali bo kaj iz tega mirovnega načrta, za katerim stoji država, ki ima najbolj realen vpliv na to situacijo in da se potem, tako kot se je odločila Francija, priznanje Palestine opravi v najbolj primernem trenutku. Današnji dan ta najbolj primeren trenutek ni.

V zgodovini slovenskega parlamentarizma se še ni zgodila taka manipulacija procedure. To bo nično!

Dr. Miro Haček (FDV): Deset KUL predlogov posvetovalnih referendumov med 2020 in 2022, čisto zadnji pa 13. maja 2024 s strani NSi, torej pred tremi tedni … in pri čisto vseh se je spoštoval tretji odstavek 184. člena poslovnika, tudi pri tistem pred tremi tedni, danes pa je parlamentarna večina nenadoma po 17 letih na novo interpretira poslovnik.

S kršitvami procedur pri sprejemanju zakona o priznanju Palestine, Golobova koalicija Slovenijo pelje v obdobje ko ni več vladavine prava.

Svoboda (blog): Danes se je zgodil eden največjih politično-pravnih škandalov v v 33 letih države. Ustvarjen je precedens, imel bo posledice. Je pa težko verjeti, da bi si to dovolili zgolj zaradi volilne kampanije ali ideologije.

Zadaj je ali velik denar ali pa nekdo o nekom ve nekaj zelo grdega.

Kje so sedaj vsi tisti za “varstvo demokracije”, zaščitniki pravne države, bivši ustavni sodniki, predstojniki katedr na pravnih fakultetah … ko samopašna ex okrajna sodnica ruši ustavno ureditev? Nič? Črički? Da vidimo sedaj reakcije, Hic Rhodus, hic salta.

Tomaž Štih: Parlament je očitno razpadel na manjšino, ki spoštuje pravni red in večino, ki ji je pravni red ovira ne poti do socialistične diktature.

Zdaj vsaj vemo, kaj je kupila tista iranska milijarda na NLB.

Monika Gregorčič: Zaradi Palestine so šli rušit pravni red naše države. Pravni red lastne države, ki predstavlja uresničitev zgodovinske težnje po samostojnosti in neodvisnosti. Zaradi Palestine. Zapomnite si to!

Edvard Kadič: Zaradi volitev in lastne koristi, ne zaradi Palestine.

Jelka Godec: Zrušili so pravni red v imenu svobode. Zrušili so pravni red zaradi volitev. Ob tem pa izkoristili neizmerno trpljenje ljudi na območju Izraela in Gaze.

Tjaša Jesenek: Ves čas te vlade rušijo pravni red. S prezirom tako predsednik vlade Robert Golob kot Urška Klakočar Zupančič na obrazu. Samo tega ne vedo, da pride tudi žetev posejanega. Pri tem so bili zelo pridni, v – smer.

Nejc Brence: Nekateri smo bili na Zahodnem bregu in vemo, kako ljudje tam živijo. Vprašanji za vladno koalicijo:

1. Kaj imajo od vašega priznanja npr. Arabci na posnetku? (https://x.com/i)

2. Je bilo vredno, da ste povozili pravno državo za predvolilno promocijo na plečih ljudi, ki jim vladajo teroristi?

Za vsako ceno so danes priznali Hamas.Tudi preko zakonodaje so šli. Tako vas bodo za vsako ceno tudi evtanazirali, če se tako odločijo!

Peter Jančič: Kaj tako sramotnega kot je to zmerjanje vladajočih čez opozicijske poslance, ki jih ni v DZ, da bi se lahko branili, pa še nisem videl. Povrhu z velikansko samohvalo s čistimi radikalizmi, ko gre za mednarodno politiko.

Vinko Vasle: Stalin, Hitler, Tito se tega ne bi sramovali. *naj živi vladajoči fašizem

Nataša Pirc Musar: Veseli me, da je Republika Slovenija priznala Palestino kot neodvisno državo in bo tako v prihodnosti lahko še bolj kredibilno pomagala palestinskemu narodu na njegovi težki poti k resnični samostojnosti in enakopravnosti v mednarodni skupnosti.

Dominik Štrakl: V Sloveniji imamo predsednico države, pravnico, ki ji je vseeno za nespoštovanje pravne države. Teroristično organizacijo Hamas je levi politični pol priznal z zlorabo postopkov na nezakonit način. Slovenija ima predsednico, ki očitno temu ploska. Quo vadis, Slovenija?

dr. Miha Pogačnik: Arbitraža je nična, priznanje “palestine” bo nično. Dobro gre nekaterim SLO vladam v mednarodnih odnosih. Mogoče bi se pa lahko prej malo pozanimali pri resnih pravnikih, ne pri “vladavini prava”.

Sledilka: Čeprav smo blizu kolapsa demokracije v Sloveniji, je Janez miren, preudaren in verjamem, da bo ukrepal tako kot bo najbolje za Slovenijo in nas Slovence.

Vir: X

M. D.