Na Tolstem Vrhu zagnali klopotec

Na Tolstem Vrhu so v soboto, 15. avgusta 2020, zagnali klopotec. V sklopu praznovanja Jernejevega 2020 so pripravili Rokovo žegnanje z mašo in zagonom klopotca.

Za vsakoletno postavitev klopotca poskrbijo člani Mokropoljskega kluba mučenikov, ki letos praznujejo 33 let delovanja. Blagoslov klopotca in vinogradnikov je opravil župnik Anton Trpin.

Tradicija je, da je v podružnični cerkvici sv. Roka najprej maša, ki jo je daroval župnik Anton Trpin, nato pa se verniki zberejo pod cerkvijo pri postavitvi in blagoslovu klopotca, ki seveda že naznanja jesen – zorenje grozdja in bližajočo se trgatev. Klopotec so prinesli na prizorišče člani MKM, ki ga tudi vedno postavijo.

Mokropoljski klub mučenikov vse leto hrani klopotec v Rokovem hramu, skrbi pa tudi za njegovo vzdrževanje. Tu je nepogrešljiv član Korenina (Franc Šinkovec), ki je klopotec po blagoslovu tudi zagnal. Tulipanček (Marko Turk), ki letos vodi »ablast«, je zbrane nagovoril. Na prizorišče so ga prinesli v spremstvu glasbenikov, priložnostnega ansambla Prijatelji Tolstega Vrha.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Šentjernej Jože Simončič.

Kot je že tradicija, je dogodek popestrilo ubrano petje Šentjernejskega okteta, zbrani pa so se ob postavljenem klopotcu še lahko zadržali, saj so vinogradniki in MKM, postregli z dobrim vinom in narezki, članice Društva kmetic Šentjernej pa z dobrotami.

Besedilo in foto: Anita Petrič, Občina Šentjernej