Na osnovnih šolah zaradi grožnje previdnostni ukrepi

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv arhiv)

Po nedavno objavljenem spletnem komentarju z grožnjo o možnem napadu na slovenski šoli, bodo šole sledile pozivu policije in napovedujejo različne previdnostne ukrepe. V nekaterih šolah bo v prihodnjih dneh prisoten varnostnik, vhodi pa bodo med poukom zaklenjeni. Šole in njene okolice bo nadzorovala tudi policija, kažejo obvestila šol staršem.

Po streljanju na eni od finskih osnovnih šol se je na enem od slovenskih javno dostopnih medijev namreč pojavil komentar z grožnjo o podobnem dogodku tudi v Sloveniji.

Policiji se dogodek zdi malo verjeten, a so slovenske šole vseeno pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja in k pozornosti, če bi kdorkoli opazil kaj nenavadnega, so v ponedeljek pojasnili na policiji.

Iz ene od osnovnih šol na Dolenjskem so starše v ponedeljek zvečer obvestili, da so policiji podali prošnjo, naj v sredo varuje vse enote šole. Ta bo tako izvajala nadzor v okolicah enot šole. Kot je še razvidno iz sporočila, ki ga je pridobila STA, bodo v enotah te šole v sredo odprti samo glavni vhodi, strokovni delavci pa bodo izvajali poostren nadzor nad vstopom v šolo.

Ena od osnovnih šol v osrednjeslovenski regiji pa je v sporočilu staršem, ki ga je pridobila STA, zapisala, da bo v sredo na šoli organiziran poostren nadzor dežurnih učiteljev. “Vsa vhodna vrata v šolo bodo po začetku pouka zaklenjena, na vratih bo napisana telefonska številka, kamor pokličete, če kaj potrebujete,” so staršem sporočili predstavniki šole.

Minister za izobraževanje Darjo Felda je pojasnil, da so tveganja pojavov ekstremnega nasilja v slovenskih šolah majhna, vendarle pa je treba vsako grožnjo obravnavati z največjo mero resnosti. Svetuje umirjen pristop ter pogovor med policijo, šolo, starši in otroki.

Mestna občina Ljubljana je okrepila varovanje na vseh osnovnih šolah. Do petka bo imela vsaka ljubljanska osnovna šola varnostnika, za kar je sredstva zagotovila občina. Tako ima 40 šol ima zagotovljene varnostnike, nekatere so jih imele že pred odločitvijo občine.

Vodstvo ene od ljubljanskih osnovnih šol je starše že v ponedeljek zvečer tako obvestilo, da bo pri vhodu šole dodatno prisoten varnostnik, in sicer od danes do petka od 7. do 17. ure, je razvidno iz sporočila, ki ga je pridobila STA.

Vodstvo šole je policijo zaprosilo, naj jim svetuje glede ravnanja in ukrepanja. Danes so staršem po elektronski pošti poslali odgovor policije. S policije so jim sporočili, da so zaradi grožnje v skladu s kadrovskimi zmogljivostmi povečali število obhodov policistov v okolici objektov šol. Obhode izvajajo tako uniformirani policisti kot policisti v civilnih oblačilih.

Učenci v tej šoli sredo ne bodo opravljali dežurstva. Šolo in njeno okolico bo nadzorovala tudi policija. “Prosimo vas, da ta dan ne vstopate v šolo, če ni nujno potrebno. V primeru, da morate nujno vstopiti, bo na vratih napisana telefonska številka, kamor pokličete, da vam vrata odklenemo,” so navedli.

Številni opozarjajo, da “panika ne bo rešila ničesar, starši naj ostanejo mirni”.

M. D.