Na območju Petrinje kar 374 potresnih sunkov

Petrinja, po potresu.

Območje hrvaške Petrinje je od ponedeljka streslo 374 potresov, od tega 109 v zadnjih dveh dneh, je razvidno iz danes objavljenih začasnih podatkov naravoslovno-matematične fakultete v Zagrebu. Najhujši je bil potres v torek ob 12.19, ki je dosegel magnitudo 6,2.

Torkov rušilni potres, ki je zahteval sedem življenj, je imel epicenter pet kilometrov jugozahodno od Petrinje, na globini 11,5 kilometra.

Prvi potres z epicentrom v bližini Petrine je bil sicer v ponedeljek ob 6.28, dosegel je magnitudo pet.

Od ponedeljka do četrtka so zabeležili 265 potresov, ki so imeli magnitudo najmanj ena. V novem letu pa so skupno potrdili 109 potresov, 69 v petek, danes do 14. ure pa 40.

Na območju so se po rušilnem potresu, v katerem je bilo poškodovanih in uničenih več tisoč stavb, zaradi deževja in škode na nasipih ob rekah v zadnjih dneh bali še poplav. Danes pa je predstavnica urada Hrvaških voda Tatjana Dovranić Kardeš zagotovila, da ni nevarnosti poplav, po navedbah hrvaške Hine poroča STA.

Za hrvaško radiotelevizijo HRT je povedala, da vodostaji od danes padajo. Njihove službe pa so preverile tudi razpoke, ki so se po potresih pojavile na nasipih Save in Kolpe. Razpoke bodo začasno sanirali glede na kritičnost posameznih delov, končna popravila pa bodo izvedli, ko bodo boljši vremenskih pogoji in bodo imeli na voljo točne tehnološke rešitve, je dodala.

Na Hrvaškem je sicer danes dan žalovanja za žrtvami potresa, v katerem je umrlo sedem ljudi, več deset ljudi pa je bilo poškodovanih. Premier vlade Andrej Plenković se je danes poklonil vsem žrtvam.

C. R.