Na Kočevskem akcijo cepljenja še povečujejo, kako je na Dolenjskem in v Beli krajini?

(vir: Zdravstveni dom Kočevje, FB)

Na Kočevskem 29-odstotna precepljenost prebivalstva, na širšem novomeškem območju 10-odstotna, v Beli krajini okoli 13-odstotna precepljenost prebivalstva proti covid-19. Na Kočevskem akcijo cepljenja še povečujejo, zasnovali so kampanjo Dovolj epidemije, občane in občanke dnevno tudi prek družbenih omrežij pozivajo k cepljenju ter sproti pojasnjujejo ter odpravljajo vse dvome.

Kako pa drugje? Iz odgovorov je razvidno, da so bolj kot ne predani stihiji.

Na Kočevskem so bili s cepljenjem doslej zelo uspešni. Uraden podatek je 29-odstotna precepljenost prebivalcev občin Kočevje, Osilnica in Kostel, njihov cilj je vsaj 60 odstotkov, zato so skupaj s civilno zaščito in Občino Kočevje zasnovali kampanjo Dovolj epidemije. Vanjo se vključujejo skoraj vsi zdravniki na Kočevskem. Pridružujejo se jim tudi sodelavci in številni drugi, je sinoči prek Facebooka sporočila zdravnica in direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Kočevje Polona Vidič Hudobivnik in dodala: “Prepričani smo, da bomo le tako lahko ustavili širitev okužb, epidemijo in seveda omejitvene ukrepe.” Vidič Hudobivnikova je doslej že večkrat navedla, da je cepljenje odvisno tudi od organizacije lokalnih skupnosti.

Novo mesto in okolica: 10-odstotna precepljenost

V Zdravstvenem domu Novo mesto so do konca prejšnjega tedna cepili 5300 ljudi oz. približno 10 odstotkov prebivalcev območja, ki ga pokrivajo (občine Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Žužemberk, Straža, Dolenjske Toplice in Mirna Peč). Prejšnji teden so dobili še 1400 pričakovanih odmerkov cepiva, v prihodnjih tednih pa pričakujejo dobave še večjih količin. O posebno težkih neželenih učinkih cepljenja niso poročali, ampak le o za cepljenje normalnih blažjih učinkih, ki hitro izzvenijo.

Na podlagi tega smo v petek preverili, kako je s cepljenjem v ostalih zdravstvenih domovih in s tem povezanih območjih.

ZD Trebnje: Cepljenih 2220 občanov

Vera Rozman, direktorica ZD Trebnje, nam je pojasnila, da so doslej cepili 2220 ljudi, “kar je velik organizacijski in izvedbeni zalogaj. Pri cepljenju se strogo držimo navodil NIJZ in določil nacionalne strategije cepljenja (ki se žal tedensko spreminja).

Resnih zapletov ne beležimo, se pa pojavljajo manjše in kratkotrajne težave (slabo počutje, vročina, bolečina na mesto cepljenja ….)
Tudi za naslednji teden smo naročili cepivo v skladu z nacionalno strategijo. Naročili smo 850 cepiv, nimamo pa informacije, koliko cepiva bomo dejansko dobili,” je v petek za naš portal še pojasnila direktorica ZD, ki sicer pokriva celotno trebanjsko-mirnsko dolino. Glede na število prebivalcev je tu nedvomno višji delež precepljenosti kot na širšem novomeškem območju, direktorica pa deleža ni navedla.

“Največja težava je neodzivnost na vabila za cepljenje in zavračanje cepiva Astra Zeneca. Po moji oceni bo zelo hitro nastopil trenutek, ko bo cepiva dovolj, ne bo pa kandidatov za cepljenje.”

ZD Črnomelj: Delež cepljenih 13-odstoten

Danica Milkovič, pomočnica direktorice za zdravstveno nego, v ZD Črnomelj, ki pokriva občini Črnomelj in Semič, nam je pojasnila, da so do sedaj porabili skupaj s prvim in drugim odmerkom 3087 doz cepiva. Od tega so prejeli samo prvi odmerek 2399 in z oba odmerka 688 prebivalcev.

“Cepimo glede na Nacionalno strategijo cepljenja (največ cepljenih starejših od 70 let, stanovalcev in zaposlenih v DSO, SVZ, ranljivi, kronični pacienti in stali iz prednostnih skupin za cepljenje). Delež cepljenih s prvim odmerkom je 13 odstotkov.

V prihodnjih tednih si želijo in so pripravljeni po-cepiti vse, kateri so v čakalni vrsti za cepljenje, če bo seveda dovolj cepiva in jih bomo glede na strategijo lahko cepili,” je še sporočila Milkovičeva.

“Največja težava je ta, da ni dovolj cepiva za vse, kateri se želijo cepiti. Nekateri odklanjajo cepljenje s cepivom AstraZenece, ker ima to cepivo slab “ugled” in čakajo Pfizerjevo cepivo, oziroma katero drugo. Na cepilnem mestu se zaposlene redno srečujejo z nerazumevanjem pacientov strategije cepljenja in z razlago le-te,” je še pojasnila Milkovičeva.

ZD Metlika: Delež cepljenih z obema odmerkoma 13,5-odstoten, s prvim 5,8-odstoten

Duška Vukšinič, direktorica ZD Metlika, nam je sporočila, da je bilo doslej cepljenih 1621 oseb, od tega z 2. dozo 487 (13,5 % prebivalcev s prvo dozo, 5,8 % obe dozi). Pojasnila je, da so doslej pocepili vse zainteresirane starejše od 80 let, trenutno cepijo zainteresirane starejše od 75 let in prednostne skupine po strategiji.

V tem tednu načrtujejo pocepiti vse starejše od 70 let, vse pa je odvisno od količine dobavljenih cepiv.

Pojasnila je še: “Cepljenje poteka brez posebnosti, opažamo nižje zaupanje v cepivo AstraZeneca.”

Pod črto. Na Dolenjskem in v Beli krajini je bilo do konca prejšnjega tedna (vključno s četrtkom) cepljenih 12.228 oseb, po oceni je delež cepljenih okoli 13-odstoten, o posebno težkih neželenih učinkih cepljenja ne poročajo, opažajo pa nižje zaupanje v cepivo AstraZeneca, kar na Kočevskem posebej ne izpostavljajo, morebitna vprašanja pa sprotno pojasnjujejo tudi prek družbenih omrežij.

A. L.